GETEST: EMS, sporten met elektrostimulatie
© Lucie Delplanque

GETEST: EMS, sporten met elektrostimulatie

Door Lucie Delplanque en Eloïse Pirard  & Emma Verbeke
Leestijd: 2 min

Terwijl de ene elke ochtend vroeger opstaat om te gaan hardlopen, staat de ander al klaar met een excuus wanneer iemand nog maar denkt aan sporten. Laten we zeggen dat sporten niet iedereen zijn ding kan zijn. Wij testten speciaal voor jullie EMS, een nieuwe manier van sporten die snelle én duurzame resultaten belooft.

/

Het concept

EMS

Shutterstock

Concreet betekent EMS of sporten met elektromyostimulatie dat je lichaam en cellen gestimuleerd worden door het uitsturen van elektrische impulsen. Dat klinkt misschien wat eng, maar het is volkomen pijnloos. Een sessie van 15 minuten staat volgens experts gelijk aan een workout van anderhalf uur. Een droom die uitkomt voor al wie niet van sporten houdt!

Lees ook: Fit, fitter, fitst: dit zijn de sporttrends van 2019

/

Aan de slag

Wij gingen deze nieuwe vorm van sporten gaan uittesten bij Sensyl Sbb. Bij het binnenkomen moet je meteen een formulier invullen om te controleren of je gezond genoeg bent voor EMS. Daarna stelt men een reeks oefeningen voor je samen. Daarna wordt je naar een kleine badkamer gebracht, waar je verdere instructies krijgt. Je hebt zelfs helemaal geen sportkleding nodig, want voor de workout moet je een special pak aandoen, dat wordt aangesloten aan een machine.

Daarna kan de sessie beginnen. Met behulp van een begeleider stel je de kracht van de elektrische impulsen in. Die zijn heel zacht, net zoals de trillingen. De oefeningen zijn heel traditioneel, denk maar aan squats, stretchoefeningen… In 15 minuten tijd zit de sessie erop, en gelukkig maar, want mijn lichaam voelt echt vermoeid. Net alsof ik juist 10 kilometer heb gerend. De volgende dag heb ik ook wat pijn in mijn lichaam, maar dat vervaagt snel.


/

Pro’s en contra’s

Shutterstock

Als je begint met EMS, zie je normaal heel snel resultaat. Je kan bovendien ook zelf het type sessie kiezen op basis van je verwachtingen. Zo zijn er andere sessies voor gewichtsverlies, conditie, vermindering van cellulitis. Een ander belangrijk voordeel is tijdswinst. Een sessie van vijftien minuten vervangt perfect een harde training van een uur. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je totaal niet moet investeren in apparatuur, want dat vind je allemaal op locatie.

Wat de nadelen betreft, moet je vooral weten dat elektrostimulatie niet voor iedereen geschikt is. Sommige mensen met een hoger risico voldoen niet aan de vereisten. Bovendien is de prijs ook niet min. Bij Sensyl Ssb betaal je bijvoorbeeld 40 euro voor een sessie van vijftien minuten.

Lees ook: Afterburn effect: zo verbrand je de meeste calorieën ná het sporten

/

Het verdict

EMS Uiteraard merkten wij na een sessie nog geen verschil. Maar we maakten wel kennis met Béatrice, die dankzij EMS in zes maanden tijd van een 44 naar een maat 36 ging. Zij begon met een stofwisselingsprogramma met slechts enkele oefeningen. Zonder frustratie verloor ze enorm veel gewicht, terwijl ze nog steeds van eten kon genieten. Bovendien heeft ze ook het gevoel dat haar dynamiek volledig is hersteld. Zij vindt vooral de persoonlijke begeleiding een groot voordeel en is ervan overtuigd dat haar levensstandaard enorm verbeterd is.

 

Wil je liever thuis aan de slag gaan? Alles wat je nodig hebt, vind je hier:

Shop it

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Elektrostimulatie, EMS, Sporten.