Fit, fitter, fitst: dit zijn de sporttrends van 2019
© Shutterstock

Fit, fitter, fitst: dit zijn de sporttrends van 2019

Leestijd: 5 min

Hoe verzamel je trends, vraag je je vast af? Wel, ik ging ten rade bij eigenaars van enkele toonaangevende fitnessketens en enkele invloedrijke trainers, want deze rotten in 't vak volgen de sporttendensen uiteraard op de voet.

Ontdek hier het panel en scroll door voor de trends.

Het panel:

/

#1. (Online) Personal Training

Over één tendens zijn alle ondervraagden het over eens: er zal bewuster gesport worden in 2019. Doelloos een uurtje in de fitness rondslenteren en zomaar wat gewichten heffen, wordt almaar minder gedaan. We hebben steeds minder tijd, en het luttele uurtje dat voor sport ingecalculeerd wordt, moet ten volle benut worden. Een positieve ontwikkeling is weliswaar dat er frequenter hulp wordt ingeroepen door iemand met kennis, een Personal Trainer zoals dat in vaktermen heet.

Tom, eigenaar van sportclub het Eiland op het Antwerpse Eilandje ziet een stijging in het aantal Personal Training sessies van 300% ten opzichte van vorig jaar. Deze opvallende tendens verklaart hij als volgt: “Mensen willen een uur effectief trainen en weten vaak niet hoe of waar te beginnen”. De oplossing dus om bewuster te trainen is vaak een PT. Motivatie speelt uiteraard ook voor een groot stuk mee.

Roy, personal trainer bij The Brick ziet één-op-één training ook groeien. Ook virtueel. Online coaching door personal trainers is in Nederland bijvoorbeeld al hot en zal ook richting België evolueren, voorspelt hij. Het is significant goedkoper en werkt goed voor gemotiveerde mensen.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Roy Vermeulen (@pt_yorroy) le

Maar er klinkt ook weerstand. Triatloncoach Marc ondervindt dan weer een daling in personal training. “Omwille van verschillende redenen”, verklaart hij, “maar in de eerste plaats omdat het kostenplaatje vooralsnog te hoog is”. Een online variant – mits een persoonlijk intakegesprek –  kan dan weer wel soelaas bieden: “Als coach kan je je cliënteel pas echt inschatten als je ze in levende lijve hebt (bezig) gezien. Hij pleit voor een online platform zoals een “Hello Fresh”-formule. Daar reik je als het ware de ingrediënten aan, en het “koken” doe je thuis op je eentje: “Mensen zoeken goedkopere alternatieven die even goede resultaten opleveren. Ze willen wel een degelijke professionele aanpak van hun sportactiviteit maar dat kan ook zonder privé-begeleiding.

/

#2. (Small) group training

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Let’s focus on those 🍑 Join our bootybuilding classes every tuesday from 19.15 and 20.15 at our bootcamp classes. Burn burn burn those calories ⚡️

Une publication partagée par Sportclub Het Eiland (@sportclubheteiland) le

Sporten in groepsverband heeft allerhande voordelen. Studies tonen aan dat groepslessen je helpen om gemotiveerd te blijven, om je aan je trainingsroutine te houden en om je sportprestaties te verbeteren. Uit statistieken van de tracking applicatie Strava blijkt dat een fietssessie met medefietsers 52 percent langer duurt dan een gemiddelde solo spin.

De vaste waarden op het vlak van groepslessen (van spinning en crossfit tot aquafitness) hoeven dan ook niet te vrezen voor hun bestaan. Maar ze zijn gewaarschuwd, want hun kleinere broertje, de “small group training”, wint aan fitte zieltjes.

Waarom kleinere groepjes? Dat heeft enerzijds te maken met de opkomst van de boetiek fitnesscentra en anderzijds met het feit dat we bewuster willen trainen (zie #1). Het is het ideale compromis tussen een PT en een volgeladen groepsles.

Uiteraard speelt het sociale aspect ook mee. Marc: “Ik zie dat in mijn club wel vaker. Het is fijn als je met gelijkgezinde mensen kan samenzitten voor, na, of tijdens een training.”

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Who says playtime is for kids? #tribalfit #BeTribalFit

Une publication partagée par Aspria Belgium (@aspria_belgium) le

/

#3. Fitness voor senioren

Een immense doelgroep die voorheen vaak over het hoofd werd gezien, zijn de 60-plussers. De huidige generatie ouderen zijn een actieve groep, die vaak de tijd en de middelen hebben om aan lichaamsbeweging te doen. Verschillende fitnesscentra spelen daar handig op in met een passend aanbod voor deze leeftijdscategorie.

Johnny: “Bij David Lloyd bijvoorbeeld kies ik er bewust voor om in het ochtendprogramma low impact lessen in te plannen. De meeste 60-plussers komen namelijk liefst ’s morgens en voor hen zijn lessen zoals Zumba Gold (een soort van softere Zumba-versie) en andere LIT (low intensity) lessen geschikt”.

/

#4. Marathons & triathlons

Duursporten in competitievorm herleven ook weer in 2019. Deze tendens ziet Roy al een tijdje: “Tegenwoordig wil iedereen wel een marathon lopen.”

Marc: “Een marathon is een van de “minder moeilijke” disciplines in de triatlonwereld. Met 3 à 4 keer trainen per week kan je een marathon lopen. Dat is niet het geval bij een triatlon, waar meer toewijding en vooral tijd voor nodig is.” Ook daar ziet Marc een evolutie – hoewel het zwemmen voor velen een struikelblok vormt. Bovendien ligt de investeringskost veel hoger. In concrete cijfers zie ik het zo in mijn club: tot op enkele jaren geleden begeleidde ik 25 atleten, nu zit ik aan 65.”

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par FM TEAM (@fmteam.be) le

/

#5. Wearable technology

Of het nu gaat om een gepersonaliseerde fitness-tracker zoals een Apple Watch of Fitbit, draagbare technologie zal in gebruik blijven toenemen in 2019 en meer geavanceerde prestatiemetingen zullen de markt infiltreren. Logisch, want meten is weten. En tegenwoordig trackt bijna iedereen zijn sportsessie.

Voor Marc is dat een evidentie want zijn atleten trainen immers op snelheid en houden hun hartslag in de gaten. John van David Lloyd ziet dat ook de senioren (zie puntje 4) smart watches dragen uit gezondheidsoverwegingen. “Er zullen nog fitness gadgets zoals ‘booty tools’ bijkomen want iedereen weet dat fitness een booming business is en er veel geld te rapen valt”, klinkt het resoluut bij Roy.

 

/

#6. The Movement Culture

Op internationaal niveau ziet voormalig Belgisch atleet Rudi een grotere beweging, letterlijk zelfs, want ze laat zich The Movement Culture noemen. The Movement Culture is een soort filosofie waarbij niet langer in de gebruikelijke hokjes wordt gedacht – zoals “ik ben een bokser of een turnster”, maar een rudimentaire terugkeer naar de pure beweging an sich. Oprichter is de Israëlische Ido Portal. Hij richt zich niet op de specifieke aspecten van sport zoals kracht, lenigheid of cardio, maar probeert deze aspecten net samen te brengen en vertaalbaar te maken in het dagelijks leven.

Een concrete beschrijving geven is moeilijk, want The Movement Culture laat zich niet definiëren. Het is een bewegingsleer waarbij op een intelligente manier het lichaam ‘verstevigd’ – lees ‘sterker’ –  wordt. Het is voor iedereen, alle niveau’s en leeftijden toegankelijk.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Ido Portal (@portal.ido) le

Muurklimmen

Herinner je je nog de sportrage Animal Flow die in 2017 mensen deed rondlopen als apen en hagedissen? Welnu, zoiets komt terug. Op internationaal niveau ziet Rudi hoe langer hoe meer een sterke opkomst van wat men noemt Movement Culture, zoals Animal Flow, Ido Portal Method, Movenat, Fighting Monkey, Gyrotonic…

Muurklimmen is volgens Johan Gerrits, Marc en Rudi nog zo’n een sport die een comeback maakt. Marc: het is een krachtsport, mensen doen dat wel graag, het is een challenge voor jezelf, je moet je schrik overwinnen, je moet zo hoog mogelijk geraken.

Kortom, uitdagingen kunnen best gewoon fijn zijn, besluiten de kenners. Precies wat wij willen horen.

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Gezondheid, Sport, Trends, Workout.