Franse start-up ontwikkelt speekseltest om endometriose snel op te sporen
© unsplash

Franse start-up ontwikkelt speekseltest om endometriose snel op te sporen

Leestijd: 1 min

Er is een grote stap voorwaarts gezet in de strijd tegen endometriose. Een Franse start-up ontwikkelde een speekseltest waarmee dankzij DNA-sequencing in slechts enkele dagen een diagnose mogelijk is. De test zou 97% effectief zijn.

1 op de 10 menstruerende vrouwen zou getroffen worden door endometriose, ofwel een chronische ziekte waarbij weefsel dat erg lijkt op baarmoederslijmvlies, buiten de baarmoeder begint te groeien. Dat kan zich vervolgens vastzetten op heel wat plaatsen in het lichaam. Endometriose – en de pijn flare ups – zijn onvoorspelbaar, waardoor je vaak niet weet wanneer ze optreden. Sommige vrouwen hebben de hele maand door pijn, terwijl anderen er alleen op bepaalde momenten last van hebben. Waarschijnlijk – maar niet zeker – gerelateerd aan hun menstruatiecyclus. De diagnose van de ontsteking van de baarmoederwand is vaak lang en moeizaam.

Lees ook: “Calorieën tellen is een afgesloten hoofdstuk” & meer tips om beter te eten

Maar een start-up in Lyon, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie en sequencing van gegevens, Ziwig, zou daar binnenkort verandering in kunnen brengen. De onderzoekers ontwikkelden een speekseltest waarmee in slechts enkele dagen een diagnose mogelijk is, zo meldt Ouest-France. De eerste resultaten van klinische proeven zijn bemoedigend: bij 200 patiënten bleek de test 97% doeltreffend te zijn.

DNA-sequentiebepaling uit het speeksel van patiënten

De klinische studie is uitgevoerd in zes Franse ziekenhuizen. Het apparaat, Endotest, is niet-invasief en “komt in de vorm van een kit met een plastic buisje erin, waar je in moet spugen. De test gaat daarna per post naar een laboratorium, dat een sequentie van het DNA van de patiënt maakt. Het identificeert de kenmerken van de ziekte, om te kijken of de vrouw endometriose heeft of niet,” legt France Info uit.

Lees ook: Lisi Herrebrugh en Rushemy Botter, het duo dat terug leven blies in Nina Ricci

“Het is een grote hoop voor al wie wacht op een diagnose. Wij hopen dat de innovatie snel ter beschikking van de patiënten kan worden gesteld”, reageert Nathalie Jarry, woordvoerster van de vereniging EndoMIND.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.