“Calorieën tellen is een afgesloten hoofdstuk” & meer tips om beter te eten
© Jonas Allert

“Calorieën tellen is een afgesloten hoofdstuk” & meer tips om beter te eten

Door Véronique Houguet
Leestijd: 3 min

Deze algemene tips van voedingsexperts pas je makkelijk toe in je voedingspatroon.

/

Suikers verminderen door minder inname van koolhydraten*

Een punt waar elke voedingsdeskundige het mee eens is, is dat onze suikerinname te hoog is. De wereldgezondheidsorganisatie beschouwt een suikerinname van 40 gram per dag als problematisch en wil dit terugschroeven naar 25 gram (wat overeenkomt met 6 koffielepels suiker per dag). En daar ben je gauw aan! Wetende dat 10 gram overeenkomt met een potje yoghurt met fruit of 2 suikerklontjes.

En wat met gezonde, natuurlijke suikers? Wel, dat zijn ze niet. Zelfs agavesiroop, gekend om haar lage glycemische index, is verraderlijk. Olivia Charlet, natuurgeneeskundige, zegt daarover het volgende: “Afhankelijk van de manier waarop agave is vervaardigd heeft ze een glycemische index tussen 55 en 90 (rietsuiker zit op 70). Bovendien bevat agave veel fructose, een nefaste suiker die wordt omgezet naar triglyceriden. Dat geldt eveneens voor honing. Honing bevat minder fructose maar het blijft een snelle suiker met een G.I. tussen 50 en 70. En ook van melkproducten met lactose kan je lelijk opkijken.

Ondanks hun glycemische index van 62 zorgen ze voor een opvallende stijging van je insuline, te vergelijken met het equivalent van een chocoladereep (G.I 115).”

(*) lage koolhydraten wil zeggen: arm aan suikers of glucides.

/

Suiker vervangen met:

  • biologische essentiële oliekristallen met de smaak van bergamote, citroen, ijzerkruid, cardamon, ylang ylang… ( in de biowinkel).
  • het sap van kokosbloemen of kokosbloesemsuiker (in siroop of suiker), fructosearm en met een lage glycemische index van 24,5.
  • lucumapoeder met vijgensmaak, rijk aan vitaminen, mineralen en vezels, en met lage G.I.
  • kaneel dat polyphenolen bevat die de glycemische index verlagen, en dat vanaf 1 gram of een koffielepel kaneel per dag.
/

Luisteren naar je lichaam

Fondantchocolade of venkel met een parfum van yuzu zijn compatibel met een dieet, tenminste als je niet overdrijft. Eet alleen wanneer je lichaam honger heeft en proef, geniet en luister naar je lichaam. Stop met eten als je voldaan bent, zo eet je vanzelf minder en blijf je slanker. En eet gerust af en toe een stukje pure chocolade als comfortfood.

Ontdek superfoods

Chiazaden: rijk aan vezels, omega 3 en essentiële vetzuren die serotonine vrijgeven (het knuffelhormoon dat je blij maakt). Deze zaden zorgen voor een tragere omzetting van koolhydraten naar suikers, wat een stabiliserend effect heeft op je bloedsuikerspiegel en ervoor zorgt dat je minder vetten aanmaakt. Lekker in een salade of als bindmiddel in een sapje, voor een natuurlijk panna cotta-effect.

Rauwe cacao: zonder suiker en niet verhit boven de 46 graden, behoudt onbehandelde cacao haar voedingswaarden. Ze is rijk aan magnesium (vijf keer meer dan pure chocolade van 70% omdat die wel werd verhit) en bevat een flinke dosis theobromine, dat je wakker houdt.

Teff en foniogranen: glutenarm met een hoge voedingswaarde. Ze worden beschouwd als de nieuwe quinoa. Deze Afrikaanse korrels met zachte notensmaak bevatten alle essentiële aminozuren en zijn rijk aan vezels, calcium, mangaan en zink.

Pompoenpitten: zijn aan te raden vanwege hun hoog gehalte aan tyrosine en fenilalanine, een aminozuur dat onder andere verantwoordelijk is voor de aanmaak van een aantal belangrijke hormonen zoals dopamine, de neurotransmitter die je motiveert om te ondernemen. Ook bevatten ze een flinke dosis ijzer, vitamine E (zuivert je bloed), B (tegen slechte cholesterol), zink (goed voor het immuunsysteem) en magnesium (goed voor hart en bloedvaten). Ideaal is de combinatie met groenten en fruit dat rijk is aan vitamine C, voor een betere opname van het ijzer.

Algen: de alcalines die ze bevatten, brengen de zuurbasisverhouding van je lichaam weer in balans. Dat onevenwicht is vaak de oorzaak van vermoeidheid, overgewicht en immuniteitsproblemen. Rode algen bevatten 50 procent plantaardig eiwit. Bruine wakame zit vol calcium dat vetten afbreekt in je darmen. Ze zorgen ervoor dat de vetopslag van je maaltijd quasi nul is!

/

Dieet op culinair niveau

Geen gebrek aan koks en kookboeken die een gezonde voeding omtoveren tot een culinair eetfestijn. Kijk maar naar de recepten van Pascale Naessens die niet alleen lekker zijn maar ook rekening houden met de juiste voedingscombinaties. Of naar Steffi in het kookprogramma De Gezonde Goesting (njam) die recepten uit haar mouw schudt voor wie wil afkicken van zijn suikerverslaving. En ook kok en gezondheidscoach, Sandra Bekkari, is een bron van inspiratie voor wie lekker en gezond wil koken.

/

Vergeet de calorietabellen

“Het berekenen van de calorieën van je maaltijd is een afgesloten hoofdstuk”, licht voedingsdeskundige Béatrice de Reynal toe. “Calorieën tellen dateert van de eeuw waarin we dachten dat voeding overeenkwam met een bepaalde dosis energie, maar de mens is geen verwarmingsketel. De som werd verkeerd gemaakt en viel zwaarder uit, want er werd geen rekening gehouden met het proces van de spijsvertering, de tussenkomst van de darmflora of de combinatie met andere voedingsstoffen.”

Het volstaat om wat chiazaden en kokosmeel te eten om de suikers van een gebakje trager te laten opnemen zodat het lichaam meer tijd heeft om ze te verbranden. Hetzelfde geldt voor groene groenten, hun vezels verhinderen deels de opslag van vetten (lipiden). Kortom, als je je menu met zorg samenstelt, kan je volop genieten van de voordelen van waardevolle voedingsstoffen. Slim eten, zonder al te veel taboes. Een evenwichtige voeding moet je immers over meerdere dagen bekijken en opbouwen.

Lees ook: Op deze 15 beautyadressen drink je heerlijke natuurwijn & Met deze breakfast preppings krijg je meer me-time in de ochtend.

Redactie Marie Claire De artikels van >