Foto van Jacquemus opent debat over homofobie #MeTooGay
© Instagram @jacquemus

Foto van Jacquemus opent debat over homofobie #MeTooGay

Leestijd: 2 min

Eerder deze maand postte modeontwerper Simon Porte Jacquemus een foto op Instagram waarop te zien is hoe hij zijn vriend Marco Maestri liefkozend kust. De foto kreeg bijna 450.000 likes, maar lokte ook een stortvloed aan homofobe reacties uit. De hashtag #MeTooGay die momenteel viraal gaat, toont helaas aan dat negatieve reacties voor veel homo's nog het minste van hun zorgen zijn. 

/

Kotsende emoji’s, honderden mensen die hem ontvolgen en reacties zoals “Afschuwelijk, wat een pervers persoon ben jij.” Toen de 30-jarige Franse modeontwerper Simon Porte Jacquemus onderstaande foto op Instagram postte begin dit jaar, kwam hij in een homofobe storm terecht. Niet dat hij nooit eerder negatieve reacties kreeg op foto’s van hem en zijn vriend, maar anno 2021 wint homofobie blijkbaar aan populariteit.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door JACQUEMUS (@jacquemus)

Om een halt toe te roepen aan deze gortigheid, besloot de designer te reageren. In een verhaal op zijn Instagram-account schreef hij dat “Liefde altijd wint.” Als reactie op de mensen die hem ontvolgden, vroeg hij aan zijn meer dan 3 miljoen resterende volgers: “Zijn we er nog?” Waarna hij schreef dat hij “Zal doorgaan met het delen van liefde en vreugde, nu nog veel meer dan hiervoor”. Tot slot publiceerde Jacquemus een foto van hem al kussend met zijn metgezel, met daarbij de boodschap “PROUD” oftewel “TROTS” geschreven.

/

#MeTooGay

Een kleine week nadat tienduizenden mensen onder de hashtag #MeTooIncest op sociale media getuigden over misbruik door een familielid, gaat momenteel de hashtag #MeTooGay viraal. Deze keer zijn het mannelijke homo’s die uit de biecht klappen over het seksuele misbruik dat zij ervaarden. Uit angst voor homofobe reacties, zoals het geval bij Jacquemus, bleven zij jarenlang stil.

Lees ook: #MeTooIncest: tienduizenden mensen getuigen over incest en kindermisbruik.

“Ik was 11, en had het lichaam van een kind. Hij was 16 en had het lichaam van een volwassene. Het begon met chantage. Daarna met gedwongen penetraties, vernederingen en walging toen mijn lichaam in de puberteit kwam. Het duurde 6 jaar”, schrijft iemand bijvoorbeeld op Twitter.

https://twitter.com/chrisgascard/status/1352588749427924992?s=20

https://twitter.com/YHsfa/status/1352379246522589192?s=20

/

De situatie in België

Hoewel België in 2020 opnieuw de tweede plaats in de Rainbow Europe Index haalde, is er ook hier nog veel werk aan de winkel. Zo durven bijvoorbeeld twee op de drie LGBTI-personen in ons land niet hand in hand over straat te lopen. Dat bleek recent uit een Europese studie van het Bureau voor de Grondrechten.

Van de 2.686 Belgische respondenten gaf bijna de helft aan dat ze het voorbije jaar zijn lastiggevallen vanwege hun geaardheid of genderidentiteit. Meer dan 60 procent durft niet zichzelf te zijn in publieke ruimtes uit angst om bedreigd te worden. Een op de drie vermijdt daarom zelfs bepaalde plekken, zoals het openbaar vervoer. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat veel mensen nog steeds niet uit de kast durven komen uit angst voor de reacties van hun omgeving.

In 2018 zag het interfederaal gelijkekansencentrum Unia het aantal dossiers over homofobie met de helft stijgen in vergelijking met 2017. “Vooral de meldingen over fysiek of verbaal geweld vertonen een alarmerende groei”, zei Unia-directeur Els Keytsman daar toen over. Kortom, België mag dan een voorloper zijn op vlak van rechten zoals het homohuwelijk en adoptie, op vlak van gelijke behandeling is er nog véél werk aan de winkel.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: #BalanceTonWilly verzamelt Belgische getuigenissen over seksueel misbruik. Hongarije verbiedt adoptie door holebi’s en transgenders. Zalando ondersteunt onderdrukte homo’s en transgenders in Polen.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.