Hongarije verbiedt adoptie door holebi’s en transgenders
© Getty Images

Hongarije verbiedt adoptie door holebi’s en transgenders

Leestijd: 1 min

Hongarije heeft een wet goedgekeurd die het adopteren van kinderen door koppels van hetzelfde geslacht onmogelijk maakt. Ook transgenders en andere ongehuwde koppels vallen uit de boot. Het land, dat nog steeds tot de Europese Unie behoort, wordt steeds conservatiever. 

/

Het Hongaarse parlement, gedomineerd door de nationaal-populistische Fidesz-partij van premier Viktor Orban, schaarde zich met een ruime meerder achter het voorstel van de aartsconservatieve premier. In de regel kunnen voortaan uitsluitend getrouwde koppels kinderen adopteren.

Brussels seksfeest

Alleenstaanden en familieleden hebben speciale toestemming nodig van de autoriteiten. In Hongarije is het huwelijk niet toegelaten voor homo’s, waardoor de volledige LGBTQI-gemeenschap plotsklaps uit de boot valt. Het verbod op het homohuwelijk was onderdeel van een grondwetsherziening die Jozsef Szajer mee uitdacht.

Lees ook: Zalando ondersteunt onderdrukte holebi’s en transgenders in Polen

Die moest pas nog Orbans partij verlaten nadat de politie hem in een Brussels appartement betrapt had op een seksfeest met een twintigtal andere mannen tijdens de lockdown. Adoptie door homoseksuele en lesbische stellen was tot nu toe mogelijk als een partner zich als alleenstaande meldde.

Traditionele gendernormen

Het parlement wijzigde ook de grondwet met onder meer een nieuwe definitie voor gezin, waarbij “de moeder een vrouw is en de vader een man”. Hiermee worden alternatieve gezinstypes uitgesloten.

Lees ook: Must see: documentaire ‘Pride is Protest’

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt over een nieuwe aanval op de Hongaarse niet-heterogemeenschap en over een zwarte dag voor de mensenrechten. Deze discriminerende nieuwe wetten zijn onder de dekmantel van de coronapandemie door het parlement gejaagd, constateert de Hongaarse afdeling van de organisatie.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: LGBTQI+- gemeenschap, Queer.