Filmfestival van Cannes 2022: deze Belgen dingen mee naar de Gouden Palm
© Getty Images

Filmfestival van Cannes 2022: deze Belgen dingen mee naar de Gouden Palm

Leestijd: 1 min

Ons land drukt zijn stempel op het filmfestival van Cannes met Virginie Efira als een Belgische gastvrouw en drie films van Belgische filmmakers die kans maken op een Gouden Palm. Buiten competitie, maar wel in de officiële selectie, wordt ook nog de nieuwe film van Adil El Arbi en Bilal Fallah getoond.

/

De 75ste editie van het Filmfestival van Cannes is sinds gisteren van start. Het is voor het eerst sinds 2019 dat er een normale editie plaatsvindt. In totaal strijden 21 films de komende twee weken om de Gouden Palm, de prijs die op de Croisette wordt toegekend aan de beste film. De Belgische film is beter dan ooit vertegenwoordigd dit jaar. Maar liefst drie titels dingen mee naar de hoofdprijs.

De Belgische films in Cannes

Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch bijten de spits van de competitie af met Le otto montagne (of De Acht Bergen). Het is de eerste film die Van Groeningen samen met zijn vriendin regisseert en tevens ook zijn eerste film in het Italiaans. De prent is een verfilming van de gelijknamige roman van Paolo Cognetti die het verhaal vertelt van twee jongens die elkaar na jaren terug tegenkomen in de Italiaanse Alpen.

Vervolgens staat Tori et Lokita van Jean-Pierre en Luc Dardenne op de planning. Voor de broers is het al hun negende film op rij die er in competitie speelt. De film gaat over twee jonge Afrikaanse kinderen die alleen naar België komen en zich aan hun innige vriendschap vasthouden om het hoofd boven water te houden.

Lees ook: Een vedette in Frankrijk, maar onbekend in Vlaanderen: wie is de Belgische actrice Virginie Efira?

De officiële competitie begint met een Belgische film en eindigt er ook mee. Close van Lukas Dhont, over twee dertienjarige tieners die hun vriendschap uit elkaar zien vallen door een onverwachte gebeurtenis, wordt als allerlaatste film getoond. Dhont maakte vier jaar geleden nog indruk met zijn debuutfilm Girl – hij ging toen naar huis met vier prijzen – dus kenners voorspellen dat hij grote kans maakt op de Gouden Palm.

Tenslotte krijgt Rebel, de nieuwste langspeelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, een speciale Midnight Screening – buiten de competitie helaas. De film gaat over radicalisering van twee zonen en hun moeder uit Molenbeek.

Lees ook: Deze boekentips zullen je zomer stukken beter maken.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Filmfestival van Cannes.