Expo ‘Home Stories’ in Design Museum Gent is een hit op Instagram
© rv

Expo ‘Home Stories’ in Design Museum Gent is een hit op Instagram

Leestijd: 1 min

Je zag de kleurrijke vormen van het legendarische 'Fantasy Landscape' van Verner Panton misschien al passeren op Instagram. De tunnel is het centrale pronkstuk van de nieuwe expo 'Home Stories. 100 Years, 20 Visionary Interiors' in het Design Museum Gent. Ontdek er hier alles over. 

/

Met de expo Home Stories. 100 Years, 20 Visionary Interiors wil het Design Museum Gent het debat openen over binnenhuisinrichting, de bijhorende geschiedenis en toekomstperspectieven. Het voorbije jaar werd ons huis immers verplicht een toevluchtsoord. Een – hopelijk – veilige omgeving om je in terug te trekken weg van het verdomde virus dat de wereld nog steeds in zijn greep heeft. Doordat ons huis plots ook ons werk, school en crèche werd, botst het esthetische meer dan ooit met praktische overwegingen. Hoe verzoenen we werken met wonen? Op welke manier kunnen schoolkinderen thuis studeren? Hoe verzekeren we de privacy als onze ruimte schaars is?

Lees ook: Maken onze Belgische frietkoten kans om Unesco-werelderfgoed te worden?

Het verhaal van de tentoonstelling neemt bezoekers mee terug in de tijd. Het belicht belangrijke maatschappelijke, stedelijke en technische evoluties die het ontwerp en het gebruik van de westerse interieurs in de voorbije eeuw bepaalden.

/

Home Stories: iconische interieurs

De expo begint met actuele woonvraagstukken – zoals het efficiënte gebruik van de schaarse ruimte in de stad of de vervaging van de grens tussen werk en wonen – en gaat terug naar onze fascinatie voor lofts in de jaren 1970, de overgang van formeel naar informeel wonen in de jaren 1960, de opkomst van de huishoudtoestellen in de jaren 1950 en de introductie van interieurs met open plan in de jaren 1920. De tentoonstelling is opgebouwd rond 20 iconische interieurs van architecten als Finn Juhl, Lina Bo Bardi en Assemble; kunstenaars als Andy Warhol en Cecil Beaton en interieurontwerpster Elsie de Wolfe.

Het huis van wijlen ontwerper Karl Lagerfeld.

Hét pronkstuk van de expo en tevens ook dé hit op Instagram, is het legendarische Fantasy Landscape (1970) van Verner Panton. Het vertegenwoordigt de radicale ideeën van het interieurontwerp van de jaren 1960 – 1970. De bezoekers kunnen zijn tunnel binnengaan (een grot in weelderige tinten paars en blauw met een gloeiend centrum van rood, oranje en geel) en de sfeer ten volle ervaren.

Lees ook: Deze Belgische modelabels zijn duurzaam, transparant en allesbehalve geitenwollensok.

/

rv

Praktische info

Home Stories. 100 Years, 20 Visionary Interiors
27.03.2021 – 22.08.2021
Toegangsprijs: € 10 | € 8 | € 6 | € 2 | € 0

Open op weekdagen van 9u30 tot 17u30. In weekends, feestdagen en schoolvakanties van 10u tot 18u. Gesloten op woensdag.

Meer info op de website.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Design, Design Museum Gent, Expo, Interieur, Verner Panton.