Nu de dagen weer korter worden en het weer slechter, is onze gemoedstoestand niet altijd op zijn best. Hoe somberder het wordt, hoe meer slechte moods opstapelen en zelfs onze gezondheid kunnen aantasten. Een slecht humeur vertroebelt niet alleen onze geest met negatieve gedachten en emoties, maar vormt ook een gevaar voor onze gezondheid. Dat is althans wat Nederlandse onderzoekers beweren.
Deze studie, die in 2019 gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One, bewees dat slechte stemmingen en stress reële gevolgen hebben voor de gezondheid en vooral voor het immuunsysteem. “We ontdekten dat onze moods verschillende veranderingen teweegbrengen in het aantal cellen van het aangeboren immuunsysteem”, leggen de wetenschappers uit.
Stress verstoort anti-virale cellen
Voedingsdeskundige Nicola Shubrook legt uit hoe stress, onrust en woede onze imuungevoeligheid kunnen beïnvloeden: “Deze emoties verhogen de productie van bepaalde hormonen die lage ontstekingswaarden veroorzaken. Dat gebeurt terwijl ze de productie van beschermende afweercellen door het lichaam verminderen. Samen leidt dit tot een verzwakte immuniteit.”
Concreet: “Stresshormonen die zich binden aan bijnierreceptoren β2 verminderen de immuunrespons en dat gaat gepaard met een daling van de productie van bepaalde ontstekingscyclussen, die nodig zijn voor de uitschakeling van virussen.” Dat verklaarde Sophie Ugolini, onderzoeksdirecteur bij Inserm, het Franse nationale instituut voor onderzoek naar gezondheid en geneeskunde.
Lees ook: Zo herken je de waarschuwingssignalen van een burn-out
Daarnaast stelden de onderzoekers vast dat “depressie, angst, waargenomen stress en eenzaamheid in verband worden gebracht met een 1,3- tot 1,5-voudig verhoogd risico van zelfverklaarde post-Covid-19 klachten”.
Een goed humeur staat gelijk aan een goede gezondheid
Gelukkig kunnen positieve emoties zoals optimisme of dankbaarheid, ook een gunstig effect hebben op onze lichamelijke en mentale gezondheid. Maar experts zijn het erover eens dat een negatieve gemoedstoestand ons lichaam alleen kan aantasten als het regelmatig voorkomt. In 2017 bleek uit een experiment van Britse wetenschappers dat een goed humeur onze antilichamen kan ‘onderhouden’.
Een studie gepubliceerd in het Journal of American College of Cardiology, toonde aan dat het mentaal welzijn de cardiovasculaire gezondheid voor de rest van ons leven kan beïnvloeden. De effecten van het psychisch welzijn kunnen de kans op negatieve factoren (bv. roken, ontsteking) verminderen. Maar dat die ook de kans op herstellende processen (bv. optimale slaap) kunnen vergroten. “Deze resultaten tonen nogmaals aan hoezeer het immuunsysteem samenhangt met het psychisch welzijn”, concluderen de onderzoekers.