Zijn ledmaskers in beauty echt zo’n wondermiddel?
© Mario Sorrenti

Zijn ledmaskers in beauty echt zo’n wondermiddel?

Door Joy Pinto en Kim De Craene.
Leestijd: 1 min

In de Verenigde Staten en Azië zijn ledmaskers al lang populair, nu veroveren ze stilaan de Belgische cosmeticamarkt. De beloftes die de merken maken, klinken verleidelijk: leds behandelen de huid à la carte, werken in de diepte en hebben geen bijwerkingen.

In de jaren zestig ontdekten dokters in Engeland dat fototherapie symptomen van geelzucht bij kinderen kon verminderen. Na lang onderzoek beseften ze dat leds (light-emitting diodes) ook gunstige resultaten opleverden bij de behandeling van andere ziekten zoals kankers en talloze huidaandoeningen. Led-technologie was vroeger voorbehouden aan dermatologen en gespecialiseerde instituten, en nu zijn ze beschikbaar voor thuisgebruik. De maskers met kleine lampjes geven geen warmte af maar zenden lichtgolven uit die in de huid dringen. Je kan de lichtjes – bijna – dagelijks gedurende tien minuten op het gezicht laten inwerken.

Iedere kleur heeft zo zijn eigen voordeel. Rood licht stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, waardoor de huid strakker en voller wordt. Bovendien bevordert het de huidverbetering en weefselgenezing. Blauw licht wordt ingezet bij acne en huidontstekingen en stimuleert de bloedsomloop. Groen licht helpt dan weer bij pigmentatie, vermindert roodheden en geeft een stralendere en meer gelijkmatige huid. Infrarode stralen dringen door tot een diepte van 30 tot 40 mm waardoor ze herstellen en genezen op een dieper niveau. Hoewel de thuismaskers niet zo krachtig zijn als de professionele toestellen die experts gebruiken, leveren ze toch bijzondere resultaten op.

/

Microcirculatie

“De meest overtuigende studies heb ben betrekking op rode en infrarode stralen: ze activeren de microcirculatie om de gloed te stimuleren en doen mitochondriën herleven die de productie van collageen en elastine verhogen”, zegt Stéphane Engel, General Manager van MyBlend. “Ze stimuleren zelfs de aanmaak van endorfines.” Bij de beauty conceptstore Oh My Cream! is de feedback over blauw anti-acnelicht veelbelovend. “Na zes weken zien we een zichtbare vermindering van de microcysten en algemene ontstekingen”, weet Marion Massias, Retail Director van het merk. Anderzijds zorgt het pro-glow groene licht voor een heldere huid maar is het wel lastiger om hardnekkige vlekken te verminderen.

Hoe pak je precies het gebruik van leds aan? Kies een gezichtsmasker dat past bij het specifieke huidprobleem dat je wilt aanpakken. Gebruik het apparaat regelmatig op een propere en droge huid, elke dag of om de andere dag, gedurende tien minuten, afhankelijk van de aanbevelingen van het merk. De prijzen variëren van zo’n honderd euro tot enkele duizenden euro, afhankelijk van het aantal leds en hun vermogen. Volg de voorgeschreven dosis, ook al lijkt het je weinig. “Net als bij scrubben, zal de huid zich bij overbelasting gaan verdedigen en sneller verouderen omdat ze te actief wordt”, gaat de experte van Oh My Cream! verder. Stéphane Engel sluit zich daarbij aan: “Er is een dosis die je niet mag overschrijden. Ik adviseer het inlassen van pauzes tussen kuren van zes weken. De huid heeft soms ook rust nodig.”

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Beauty, Skin.