Een arts beantwoordt al jullie vragen over HPV
© Getty Images

Een arts beantwoordt al jullie vragen over HPV

Door Ally Head & Naomi Wouters
Leestijd: 4 min

Elk jaar zijn er in België meer dan 1.000 nieuwe kankergevallen die zijn veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Uit cijfers van online apotheek LloydsPharmacy blijkt dat er de voorbije maanden 189% vaker naar de soa gezocht werd. Het leeft dus bij vrouwen en daarom trokken wij een arts aan de mouw om al jullie vragen te beantwoorden. 

/

Nu het opnieuw wettelijk is toegestaan, hebben mensen terug regelmatiger seks. En dat brengt vragen mee. Net zoals de toename in zoekopdrachten naar de morning-afterpil toen de coronamaatregelen de eerste keer versoepelden, is er nu een piek in zoekopdrachten naar HPV. Het humaan papillomavirus is dan ook veel voorkomend. Meer dan 80% van de mensen die seksueel actief is, heeft wel eens een HPV-infectie gehad. En meer seks, leidt uiteraard tot meer kans op dit soa.

Wat is HPV?

HPV, ook bekend als humaan papillomavirus, is een vrij algemeen voorkomende seksueel overdraagbare infectie. Omdat het vaak symptoomloos is, kun je heel lang met een HPV-infectie rondlopen zonder dat je er wat van merkt. Wanneer het virus afwijkende cellen in de baarmoederhals veroorzaakt, kan dit verkleurde afscheiding veroorzaken in de vagina. Sommige vrouwen krijgen er ook kleine wratjes van.

Gelukkig is een HPV-infectie meestal niet gevaarlijk en wordt ze door je afweersysteem opgeruimd, vertelt dokter Sameer Sanghvi, hoofd klinische technologie bij LloydsPharmacy. Als het virus te lang in je baarmoederhals zit, kunnen er afwijkende cellen ontstaan. Meestal verdwijnen ze. Soms ontwikkelen die zich verder en ontstaat er zo baarmoederhalskanker.

/

Hoe wordt de ziekte overgedragen? 

“Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van seksueel actieve vrouwen besmet is,” legt Sameer uit. “HPV wordt overgedragen via vaginale, orale of anale seks, maar het kan ook worden verspreid door huid-op-huid contact met de genitaliën of het delen van seksspeeltjes.” Condooms verminderen de kans op besmetting maar beschermen je niet volledig tegen een HPV-infectie.

Is HPV een soa?

Uit zoekopdrachten die vorige maand met 230% stegen, blijkt dat er veel verwarring is over de vraag of HPV een soa is of niet. Arts Gigi Taguri bevestigt: ”HPV is een seksueel overdraagbare infectie (soa), omdat het wordt doorgegeven door huid-op-huid contact met het genitale gebied, vaginale, anale en/of orale seks, of het delen van seksspeeltjes.” Omdat het virus vaak in de huid blijft zitten, zelfs als je de wratjes hebt behandeld, kan het terugkomen, legt ze uit.

Bovendien is HPV een latent virus en kan het jarenlang slapend aanwezig zijn- het is niet altijd het gevolg van recente geslachtsgemeenschap.

/

Concrete symptomen

Zoals we eerder aangaven, kan HPV geniepig zijn omdat de symptomen meestal niet opvallen. De meeste mensen weten niet eens dat ze het hebben en hun lichaam zal het uit zichzelf bestrijden.

Voor sommige vrouwen kan HPV de oorzaak zijn van:

  • Genitale wratten
  • Kleine, vleeskleurige bultjes op de vulva
  • Kleine, vleeskleurige bultjes op de wanden van de vagina
  • Kleine, vleeskleurige bultjes rond de anus
/

Wat betekent het om HPV-positief te zijn?

De naam zegt het eigenlijk al: je bent positief getest op het HPV-virus.

Natuurlijk klinkt dat ontmoedigend, maar weet dat artsen er zijn om je door je behandelingsproces te loodsen. Taguri legt uit: “Als je HPV-positief bent, zullen artsen kijken of ze abnormale cellen vinden.”  Zo ja, dan zal je gevraagd worden om een colposcopie te ondergaan, een eenvoudige procedure waarbij naar je baarmoederhals wordt gekeken.

“Als je dan nog steeds HPV hebt, word je over een jaar opnieuw uitgenodigd en als je na drie jaar nog steeds HPV hebt, word je uitgenodigd voor een colposcopie,” gaat ze verder.

/

Is HPV hetzelfde als Herpes?

Nee. Ondanks dat ze vaak door elkaar gehaald worden, zijn het twee totaal verschillende virussen, volgens dokter Taguri.

“Koortsblaasjes worden veroorzaakt door een groep virussen genaamd ‘Herpes Simplex Virus’ (of kort: herpes). HPV is een heel ander virus“, deelt ze mee.

/

Wat gebeurt er als je HPV niet behandelt?

Dat hangt ervan af hoe ernstig het  is, maar maak je geen zorgen – als het maar zo ver komt als genitale wratten, valt het allemaal te behandelen.

“Als je genitale wratten opmerkt, ga dan naar je huisarts of de plaatselijke kliniek voor seksuele gezondheid”, adviseert Taguri. “Je kunt een crème voorgeschreven krijgen om de wratten te behandelen of, in sommige gevallen, kunnen de wratten worden verbrand, bevroren of weggesneden door een arts,” legt ze uit.

Hoewel de wratten misschien een beetje ongemakkelijk zijn, richten ze niet veel schade aan. Je loopt alleen het risico dat je ze doorgeeft, als je ze niet laat behandelen, wat niet aan te raden valt.

/

Cijfers

In België krijgt bijna 1% van de vrouwen te kampen met baarmoederhalskanker voor haar 75ste verjaardag. Bij jonge vrouwen (25-44 jaar) is dat de 4de meest voorkomende kanker. Zo kregen in 2018, 640 vrouwen te horen dat ze baarmoederhalskanker hebben en stierven 235 vrouwen aan de ziekte. Het Humaan Papillomavirus is de belangrijkste oorzaak van deze kanker. Het virus komt het vaakst voor bij heteroseksuele personen.

Bron: Sciensano

/

5 tips om met een soa zoals HPV om te gaan

Zolang je regelmatig een uitstrijkje laat maken, zal je arts controleren of je HPV hebt of niet, dus geen reden tot paniek. Als je erachter komt dat drager bent van HPV, wees dan niet bang om hulp te vragen. Daar zijn dokters tenslotte voor.

1. Gebruik condooms
Om ervoor te zorgen dat je het niet oploopt of doorgeeft.

2. Was alle seksspeeltjes na elk gebruik
Opnieuw om het risico te verkleinen dat je HPV oploopt of doorgeeft.

3. Haal je HPV-vaccin
Een eenvoudige maar effectieve manier om jezelf te beschermen. In België wordt het vaccin gratis aangeboden op school aan meisjes tussen de 12 en 14 jaar (tot 18 jaar).

4. Neem regelmatig een uitstrijkje
Vraag je je af wat er gebeurt bij een uitstrijkje of ben je bang dat het ongemakkelijk is? Spreek erover met je arts, dan kan die je geruststellen en zal het onderzoek makkelijker verlopen.

5. Kom meer te weten over de HPV-symptomen bij vrouwen
We denken dat dit artikel een goed begin is. Onthoud: als je je zorgen maakt, maak dan een afspraak met je huisarts. Zij kunnen je verder in de juiste richting sturen.

Lees meer Marie Claire op: Een antwoord op de 5 meest gestelde vragen over het vrouwelijk orgasmeNieuwe campagne richt zich voor het eerst op plegers van familiaal geweldDe beste Europese landen om een roadtrip te maken

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: HPV, Seks, Soa.