Door de bekkenbodemspieren te trainen, krijg je meer orgasmes
© Getty Images

Door de bekkenbodemspieren te trainen, krijg je meer orgasmes

Door Florianne Thys
Leestijd: 1 min

Wat zijn bekkenbodemspieren en hoe moet je ze trainen? Een vraag die vele vrouwen zich stellen wanneer het kwaad meestal al geschied is. Je bekkenbodemspieren trainen, heeft vier functies. Die voor heel wat redenen nuttig zijn. 

/

Onze bekkenbodemspieren zijn onmisbaar: ze zorgen er namelijk voor dat de organen in onze buik, zoals de baarmoeder, de blaas en de vagina op hun trouwe plek blijven zitten. Bij mannen geldt hetzelfde verhaal. Je vindt deze spieren aan de onderkant van het bekken, waar de blaas zowat als een hangmat op ligt te rusten. Verder omsluiten de spieren de urinebuis, de vagina en de anus. De spieren zijn van buitenaf niet te zien, wat het soms moeilijk maakt om ze te herkennen. Al is het niet zo moeilijk: zodra je plast, moet je eens proberen de plasstraal te onderbreken. Et voila. Daar zijn ze.

Train je bekkenbodemspieren

Ondanks velen zich niet bewust zijn van deze spieren, hebben ze vier belangrijke functies. Eerst en vooral kunnen deze spieren urineverlies voorkomen of verminderen. Zeker na een zwangerschap, kan je ervaren dat de spieren minder strak sluiten, waardoor training gunstig kan zijn om de blaas opnieuw onder controle te krijgen. Ten tweede kan je door spieroefeningen ook je blaas helpen te ontspannen. Met als resultaat dat je gemakkelijker kan plassen. Maar let op, zodra je de spieren te ijverig traint, wordt het lastig om te plassen. Teveel druk zetten is dus niet goed.

Daarnaast kunnen je bekkenbodemspieren ook aanleiding geven tot een betere houding. Ze kunnen namelijk zorgen voor een stabiele houding samen met je rug, je billen, je buik en ademhalingsspieren. Tot slot komen deze spieren je seksleven ten goede. Het trainen van deze spieren doet de bloedtoevoer naar de vagina toenemen waardoor deze plek minder droog is. De opening van de vagina wordt er vervolgens ook iets strakker door.

/

Hoe ga je te werk?

Er zijn verschillende redenen die de bekkenbodemspieren hun werking in gedrang brengen. Overgewicht, roken, de menopauze, veroudering en zwangerschap zijn de meest voorkomende oorzaken. Maar gelukkig kan je hier preventief op anticiperen. Het is vooral belangrijk om je bekkenbodemspieren te ontdekken en ermee te oefenen. De drie meest bekende oefeningen zijn de bekkenschommel, de trekkabel en de werveling. Belangrijk om te onthouden is dat je bekkenbodemspieren trainen voor iedereen belangrijk is. Of je nu vrouw, man of X bent, iedereen bezit bekken en een blaas die wat extra training kunnen gebruiken. Oefenen, oefenen en oefenen is de boodschap.

Lees meer Marie Claire op: Helft Belgische vrouwen voelt zich ongemakkelijk bij sporten tijdens menstruatie; 6 behandelingen om je vagina te verstevigen; #mypostpartum, de hashtag die taboes na een bevalling wil doorbreken.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Bekkenbodemspieren, Blaas, Urineverlies.