Dit zijn de datingtrends voor 2024
© Unsplash

Dit zijn de datingtrends voor 2024

Leestijd: 2 min

Bij een nieuw jaar horen nieuwe datingtrends en dus ook voor 2024 zetten we die graag even op een rij. Van 'pal power' tot 'self-love renaissance', datingapp Fruitz lijst op welke trends volgend jaar de kop opsteken. 

/

Wanderlove

Wanderlove is een van de datingtrends in 2024 die het liefdeslandschap opnieuw vormgeeft. Gen Z omarmt meer en meer het idee van liefde buiten de bekende stadsomgeving. Hoewel velen nog steeds geloven dat langeafstandsrelaties moeilijk zijn, toont onderzoek aan dat maar liefst 61% van de Belgische Gen Z bereid is te verhuizen naar een andere stad voor liefde. Opvallend is dat zelfs een derde (35%) overweegt de grens over te steken naar een ander land. Voor de helft (53%) bieden de fysieke uitdagingen van een langeafstandsrelatie zelfs mogelijkheden voor meer emotionele nabijheid.

/

Self-Love Renaissance

We omarmen daarnaast ook een nieuw tijdperk van daten: de Self-Love Renaissance. Deze generatie staat bekend om haar focus op zelfliefde en in 2024 wordt deze trend nog prominenter. Maar liefst drie op de vijf nemen actief de tijd voor zelfreflectie en persoonlijke groei, terwijl de helft (52%) op verschillende manieren investeert in hun fysieke, emotionele en mentale welzijn. Een opmerkelijke 80% van hen gelooft sterk dat het cultiveren van zelfliefde een positieve invloed heeft op de kwaliteit van een relatie. In het komende jaar staat Self-Love Renaissance dus hoog op de agenda, waarbij zelfliefde de leidraad vormt in de zoektocht naar gezonde en florerende verbindingen.

Lees ook: Vrienden maken als volwassene, het kan makkelijk via je smartphone

/

Cosmic Coupling

Al eeuwenlang kijken mensen naar de sterren om de mysteries van het leven te ontrafelen, en het lijkt erop dat we dat ook steeds meer voor ons liefdesleven doen. Hoewel slechts 39% van de Belgen hun sterrenbeeld raadpleegt volgens het onderzoek van Fruitz, gelooft toch een op de vier dat bepaalde sterrenbeelden beter bij elkaar passen. Deze boeiende ontwikkeling zal het komende jaar centraal staan, met een diepgaande verkenning van hoe astrologie een rol kan spelen in zowel ons datingleven als ons dagelijks bestaan.

/

Swouple Era

In een wereld waar de vraag “Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?” vaak ongemakkelijke stiltes veroorzaakt, introduceerde Fruitz eerder dit jaar de term ‘swouple’, een samensmelting van ‘swiping’ en ‘couple’, om koppels te beschrijven die elkaar via een datingapp hebben leren kennen. Wist je dat uit Amerikaans onderzoek blijkt dat maar liefst één op de vijf stellen jonger dan dertig elkaar online vindt? Desondanks ervaren velen nog steeds een zekere verlegenheid bij het delen van hun liefdesverhaal, maar opmerkelijk is dat maar liefst 68% van de ondervraagden zonder aarzeling vertelt dat ze hun (ex-)partner online hebben ontmoet.

Lees ook: Dit zijn de leukste kerstmarkten in het buitenland waar je met de trein naartoe kan

/

Pal Power

In 2024 worden onze vrienden onmisbare metgezellen tijdens ons datingavontuur en spelen ze de rol van perfecte steunpilaren. In een tijd waarin ons sociale leven zich steeds meer online afspeelt, worden we ook steeds opener over onze digitale ontmoetingen. Een opmerkelijke 63% van de ondervraagden voelt zich comfortabel om alle ins en outs van hun datingleven met vrienden te bespreken. Bovendien gelooft 68% dat het gezond is om relatieperikelen met vrienden te bespreken, en maar liefst 66% doet dat ook daadwerkelijk.

/

Stigma Smashing

Welkom in het tijdperk van Stigma Smashing! Gen Z, bekend om het doorbreken van taboes, gaat deze trend krachtig voortzetten in de datingwereld. Bijna de helft van hen (48%) ziet zichzelf als ruimdenkend in hun keuze van datingpartners en intieme relaties. Opmerkelijk is dat bijna 7 op de 10 Gen Z’ers (68%) geloven dat seksualiteit uniek is en niet in strikte categorieën past. Voor 56% is het zelfs van groot belang dat de samenleving seksuele diversiteit en inclusiviteit omarmt, zoals in de representatie in boeken en films of in het onderwijs op scholen. Binnen Gen Z voelt de helft zich comfortabel genoeg om openlijk te praten over hun seksualiteit en verlangens. Deze open-minded trend gaat verder dan traditionele opvattingen over seks. Niet alleen penetrerende (90%), orale (70%) en anale seks (69%) worden als belangrijk beschouwd, maar ook handseks (59%) en het gebruik van seksspeeltjes (52%) worden erkend als integrale aspecten van seks. De jongere generatie herdefinieert wat seks inhoudt en omarmt seksualiteit en intimiteit als iets veelzijdigers en subjectievers.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Dating, Relatie, Trends.