Dit zijn de boeken die deze maand boven op onze stapel liggen
© MCB

Dit zijn de boeken die deze maand boven op onze stapel liggen

Leestijd: 2 min

Aangrijpende liefdesromans, tijdloze poëzie en verhalen over lust: dit zijn de boeken die deze maand boven op de stapel liggen van onze boekenjournaliste.

/

NOEM ONS WAT WE DRAGEN – AMANDA GORMAN

Pers

Amanda Gorman is de jongste dichter ooit die haar werk mocht laten horen tijdens het beëdigen van een Amerikaanse president. In haar debuutbundel, die ook het inaugurele gedicht The Hill We Climb bevat, beschrijft Gorman het verhaal van een verloren tijdperk en transformeert ze collectieve gevoelens van rouw over de globale pandemie in een boodschap van hoop en kracht. De bundel barst van de energie en onderzoekt thema’s als identiteit en geheugen. De gedichten markeren een belangrijk moment van bewustwording in onze maatschappij maar zijn tegelijk tijdloos. Een onvergetelijke nieuwe stem binnen de Amerikaanse poëzie.

Uitgeverij Meulenhoff, € 24,99, o.a. hier te koop.

/

MORGEN EN MORGEN EN MORGEN – GABRIELLE ZEVIN

Pers

Op een ijskoude dag in zijn eerste jaar op Harvard stapt Sam Masur uit de metro en ziet Sadie Green. Hij roept haar naam. Even doet ze alsof ze hem niet hoort maar dan draait ze zich om: het begin van een legendarische samenwerking. Sam en Sadie zijn nog geen vijfentwintig, briljant, succesvol en beroemd vanwege hun gamedesigns. Maar dit beschermt hen niet tegen hun ambities of de liefde. Morgen en morgen en morgen is een opwindende roman over vriendschap, beperking, creativiteit en behoefte aan verbinding, over liefhebben en geliefd worden. Een liefdesverhaal zoals je ze niet vaak tegenkomt.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam, € 24,99, o.a. hier te koop.

/

HOEVEEL IK VAN JE HOU – ESTHER FREUD

Pers

De negende roman van Esther Freud – achterkleindochter van psychoanalyticus Sigmund Freud en dochter van kunstenaar Lucian Freud – gaat over moeders, dochters en geheimen en vertelt het verhaal van vier generaties vrouwen, de mannen van wie ze houden en de keuzes die ze maken. Hoeveel ik van je hou is een aangrijpende roman over liefde, moederschap, geheimen en verraad en hoe alleen de waarheid ons kan bevrijden. “In een maatschappij die weergalmt van branie en borstklopperij is luisteren naar Freuds zachte, eerlijke stem niet alleen een genoegen maar een noodzaak”, zegt schrijver Jonathan Coe over het werk van zijn collega.

Uitgeverij Orlando, € 24,99, o.a. hier te koop.

/

OMDAT MIJN LICHAAM HET WIL – ESMEE SCHENCK DE JONG

Pers

De Nederlandse Esmee Schenck de Jong debuteert met een ode aan de liefde en seksualiteit. Beneveld door de liefde, lust en soms ook alcohol beschrijft ze haar gevoelsrijke erotische belevenissen, met een grote liefde voor taal. Ze beleeft veel avonturen, soms absurd, meestal opwindend. “Ik leef voor de momenten van ontroering, liefde en verbinding, het loskomen van bewustzijn, avontuur, klein en groots plezier”, zegt de auteur. “Liefde en seksualiteit brengen me een speelsheid, evenveel een luchtigheid als een diepte, in een realiteit die vaak zwaar, grijs en complex is.” Een genre- en taboevrij boek om in één ruk uit te lezen.

Uitgeverij Prometheus, € 20, o.a. hier te koop.

/

WE HEBBEN HET OVER JE GEHAD – STÉPHANIE HOOGENBERK

Pers

Stéphanie Hoogenberk, ook wel al eens de grappigste schrijfster van Nederland genoemd, vertelt in haar literaire debuut over haar ervaring met vriendschappen. Ze doet dat even geestig als genadeloos, over haar vriendinnen, maar ook over zichzelf. Wat doe je als je al tweeëntwintig jaar bevriend bent maar steeds een vervelend gevoel aan een afspraak overhoudt? Wie van je vrienden verdraag je twee weken op reis? Waar vind je nieuwe vrienden als je oude vrienden kinderen krijgen? Liefde kan ingewikkeld zijn, maar vriendschap is een stuk lastiger.

Uitgeverij Prometheus, € 20, o.a. hier te koop.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Boeken.