Dit zijn de boeken die deze maand boven op onze stapel liggen
© Pers, MCB

Dit zijn de boeken die deze maand boven op onze stapel liggen

Door Kim De Craene
Leestijd: 3 min

Boontjes, een écht selfcareboek en intrigerende romans: dit zijn de boeken die deze maand boven op de stapel liggen van onze boekenjournaliste.

/

Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer

Deze historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd. Alkibiades is tegelijkertijd een geleerde historische studie en een grote roman voor onze tijd en voor elke tijd, die een even uniek als universeel verhaal vertelt over het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld.

Uitgeverij De Arbeiderspers, € 34,99.

/

Het verdriet van Sigi F. van Marieke Lucas Rijneveld

Over hoe Sigi F. zestien jaar geleden bij de raven in Nimmermeer belandde, bestaan verschillende verhalen. Moederraaf zegt dat hij als vondeling voor de deur werd gelegd, een baby van twee weken. Vaderraaf beweert dat ze Sigi F. bedacht hebben, dat je soms zo sterk naar iets kan verlangen of op iets kan hopen dat het er ineens is. Het verdriet van Sigi F. is een sprankelende en intrigerende vertelling over anders zijn of het verlangen daarnaar. Vol geestige conversaties laat Marieke Lucas Rijneveld zich van een andere kant zien dan we van hem gewend zijn, met een roman die desondanks koortsachtig onder de huid kruipt.

Uitgeverij Atlas Contact, € 22,99.

/

Boontjes van Louis Paul Boon

Louis Paul Boon is één van de grootste Vlaamse schrijvers van de twintigste eeuw, daar bestaat geen twijfel over. De honderden Boontjes die de Aalsterse schrijver voor de Vlaamse krant Vooruit schreef, vormen samen meer dan zomaar een verzameling cursiefjes. Boon zelf zag de dagelijkse bijdrage aan de krant vooral als een nieuwe manier om in contact te komen met zijn lezers. Zijn serieuze boeken zorgden immers niet voor het verwachte maatschappelijke effect. Maar de Boontjes charmeren wel nog steeds door hun gigantische diversiteit aan onderwerpen en hun ogenschijnlijke gebrek aan ernst.

Uitgeverij De Arbeiderspers, € 27,99.

/

Cuberdon van Ellen Verstrepen

Als twintiger overwon Ellen Verstrepen borstkanker. Om herval te voorkomen drong een preventieve borstoperatie zich op. Het werd een woelig proces van anderhalf jaar, dat Verstrepen te lijf ging met humor. Met Cuberdon, een roman in de vorm van een logboek, schrijft ze de ervaring van zich af. Het werd een eerlijk verhaal over een jonge vrouw die besluit om haar borsten preventief te laten amputeren, tien jaar nadat ze voor het eerst borstkanker kreeg. Vol liefde beschrijft ze haar lotgevallen en die van de mensen om haar heen. De roman is ook een zoektocht geworden naar zichzelf, een literaire stilering van een extreem moeilijke periode.

Uitgeverij Houtekiet, € 22,99.

/

W van Tiemen Hiemstra

De Groningse Antwerpenaar Tiemen Hiemstra schrijft over de verdwijning van W. uit het leven van zijn beste vriend Olaf. Wat drijft een mens om te vluchten? Hoe goed kennen we de ander écht. Is er een plek waar mensen verloren kunnen gaan? Het zijn de vragen die Olaf kwellen na W. zijn plotse vertrek. Hij liet alleen een laptop achter met daarop De Pretsarcofaag, een map vol met memes, haiku’s en overpeinzingen die Olaf kunnen helpen om het raadsel van zijn beste vriend op te lossen. Als W. na drie jaar opnieuw gesignaleerd is, bijt Olaf zich vast in de digitale voetafdruk om grip te krijgen op de verdwijning en hun gedeelde verleden. Een enigmatisch en beklemmend verhaal.

Uitgeverij Das Mag, € 22,50.

/

Echte selfcare van Pooja Lakshmin

Van sapkuren en yogaworkshops tot luxueuze bamboelakens: deze vormen van selfcare lijken wondermiddeltjes voor praktisch alle problemen van vrouwen. Psychiater Pooja Lakshmin vindt dit een onvolledig beeld, vaak ingegeven door commerciële belangen van de wellnessindustrie. Het zorgt ervoor dat mensen antwoorden buiten zichzelf blijven zoeken en zich met het schijnbaar perfecte leven van anderen gaan vergelijken. In haar boek Echte selfcare laat ze aan de hand van basisprincipes zien hoe goed voor jezelf zorgen. Het is een innerlijk proces dat gepaard gaat met hard werken aan jezelf en weloverwogen keuzes maken.

Uitgeverij Het Spectrum, € 21,99.

/

Iemand anders van Nele Van den Broeck

Iemand anders is een tomeloze roman over de onwaarschijnlijke overwinning van een vrouw die alles verloor. Sandra’s wereld stort in wanneer ze via een simpele brief gedumpt wordt door haar echtgenoot Georg, een literaire bestsellerauteur. Noodgedwongen keert ze terug naar haar geboortedorp, waar ze onderdak vindt bij haar ouders en zal moeten uitzoeken wie ze is zonder man. Op oudejaarsnacht besluit de plichtbewuste Sandra om iemand anders te worden. Ze laat alle fatsoen varen en stort zich vol overgave op een resem volstrekt verkeerde maar vermakelijke keuzes. Op haar liederlijke pad komt ze enkele zonderlinge figuren tegen, maar uiteindelijk ook de persoon die ze altijd al was. Iemand anders is een hilarische pageturner. Selah Sue heeft al kunnen meelezen en zegt het volgende: ‘Heerlijk om zo’n eerlijke, onverbloemde versie van een leven te lezen. Herkenbaar, hilarisch en verslavend.’

Uitgeverij Horizon, € 22,99.

/

OK dan niet van Katrin Swartenbroux

Het is vandaag de dag niet alleen moeilijker om volwassen te worden, maar ook gewoon minder aantrekkelijk: twintigers en dertigers krijgen te maken met een realiteit die helemaal anders is dan hun altijd is voorgespiegeld. In OK dan niet zoekt journaliste Swartenbroux haar weg binnen het tot wasdom komen via prikkelende en scherpe essays, doorspekt met humor en herkenbaarheid. Over de vloek van het vooruitgangsverhaal, het wel of niet invriezen van eitjes en de spinning-instructeur als spiritueel leider. Maar bovenal over hoe je hoopvol blijft over een toekomst die je nooit voor ogen hebt gehad.

Uitgeverij Murrow, € 21,99.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Boeken.