Deze voedingsmiddelen vermijd je beter bij warm weer
© unsplash

Deze voedingsmiddelen vermijd je beter bij warm weer

Leestijd: 1 min

Als het warm is, moet je veel water drinken, en je moet vooral voorkomen dat je je lichaam vermoeit met te veel eten. We bekijken welke voedingsmiddelen je moet vermijden als het warm is en de voedingsmiddelen die je moet eten om van binnenuit af te koelen.

De thermometer blijft maar stijgen, zodat de verzengende temperaturen ons tot op het bord verstikken. Terwijl ons lichaam worstelt om een zonnesteek te voorkomen, weten we dat goed gehydrateerd blijven een van de sleutels is om de (te) zonnige zomerdagen door te komen. Maar wist je dat er ook regels zijn waaraan we ons moeten houden wanneer we voedsel op ons bord leggen, want sommige voedingsmiddelen zijn af te raden tijdens periodes van grote hitte. We maken de balans op.

Lees ook: Laat je je haren beter gewoon aan de lucht drogen?

Te vet, te zoet: vermijd voedsel dat moeilijk verteerbaar is

In de zomer heeft onze eetlust de neiging minder te worden. Dit komt doordat het lichaam onze lichaamstemperatuur probeert te reguleren door warmteproducerende functies, zoals de spijsvertering, te verminderen. “Voedingsmiddelen die meer moeite kosten om te verteren, die rijk zijn aan eiwitten, suiker en vezels, genereren automatisch meer lichaamswarmte,” bevestigt voedingsdeskundige Kerry Torrents voor de BBC.

De specialist legt uit dat het raadzaam is om bij warm weer minder vlees te eten en het anders te leren bereiden om je spijsverteringsstelsel niet in de war te brengen.”Je kunt citrusrijke marinades gebruiken om de eiwitstructuur van het vlees af te breken, bijvoorbeeld. Wat de vezels in peulvruchten betreft, kun je kikkererwten en linzen ook weken om ze verteerbaarder te maken,” adviseert ze.

Vette voedingsmiddelen, zoals verwerkte producten, moeten ook worden vermeden. In de eerste plaats omdat ze zeer weinig water bevatten, maar vooral omdat de suikers en vetten in dit soort voedsel de vertering ervan een extra inspanning van het lichaam vergen.

/

Hittegolf: vergeet vochtafdrijvende voedingsmiddelen en dranken

Volgens de deskundigen is het ook belangrijk om vochtafdrijvende voedingsmiddelen en dranken te vermijden. Hieronder vallen alcohol, koffie, thee en frisdranken.

Ook sommige van onze zomerfavorieten moeten tijdens het warme weer op een laag pitje worden gezet. “Mango’s werken vochtafdrijvend en moeten daarom worden vermeden bij zeer warm weer. Om dezelfde reden is het ook beter niet te veel venkel, artisjokken of asperges te eten,” voegt de Telegraph eraan toe.

Lees ook: De beste tips voor haarverzorging tijdens de zomer

/

Wat eet je als het warm is?

Om beter tegen de hitte bestand te zijn, eten we daarentegen – bijna zonder mate – levensmiddelen zoals seizoensfruit en -groenten (groene salade, watermeloen, meloen, komkommer, tomaat, enz.), maar ook citrusvruchten, die rijk zijn aan water en vitamines en licht verteerbaar zijn.

Het idee is om de genoegens te variëren, om je aan te passen aan een eetlust die grillig wordt door de hitte. Aarzel dus niet om ze te eten in salades, sorbets of zelfs koude soepen.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Eten, Warmte.