De beste tips voor haarverzorging tijdens de zomer
© Getty Images/MCB

De beste tips voor haarverzorging tijdens de zomer

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 2 min

De zomer staat voor de deur, maar hoe bescherm je je haar het best tegen de brandende zon, het zoute zeewater of chloor? Wij vroegen tips aan een kapster voor haarverzorging tijdens de zomer.

Hoe fijn we de zon ook vinden, er komen een zekere perikelen bij kijken. Overmatige blootstelling aan de zon en dus uv-straling kan je haar lichter maken. Daarnaast kan ook je hoofdhuid verbranden en dat leidt vaak tot een droge hoofdhuid. Daarom is het belangrijk om ook je hoofd en lokken te beschermen. Famke Van den Ackerveken van kapsalon Omme & Famme Kwafuur beantwoordt onze vragen voor een ideale hair care routine.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste tips voor je haarverzorging tijdens de zomer?

“Er zijn drie belangrijke zaken: Probeer niet in de vlakke zon te zitten, of draag iets zoals een hoed, sjaal of een pet. Daarnaast zijn er nu ook meer professionele haarproducten zoals shampoos die uv-A- en uv-B-filters bevatten. En als laatste raad ik aan om contact met chloor en zoutwater zoveel mogelijk te vermijden.”

Lees ook: Onze favoriete haaraccessoires voor deze zomer

/

Het is niet altijd makkelijk om de zon of chloor en zoutwater te vermijden op vakantie. Zijn er producten die het haar kunnen beschermen als je met deze factoren in contact komt?

“Het is aan te raden iets van verzorging op het haar te smeren, waardoor de schubben sluiten en de stralingen veel minder diep kunnen indringen in je lokken. Er zijn natuurlijk veel haarproducten op de markt, van haaroliën tot serums en zoveel meer wondermiddelen. Maar ik raad aan om het simpel te houden met een goede conditioner. Die is doorgaans toch iets crèmeriger. De zon droogt het haar meer uit, waardoor je makkelijker last hebt van gespleten haarpunten. Het is dus belangrijk om je haar extra te hydrateren tijdens de zomer, want hoe droger het haar, hoe minder elasticiteit in je lokken zit.

Tijdens het kammen kan je daardoor ondervinden dat je haar sneller afbreekt. Haarmaskers kunnen soelaas bieden als vochtinbrengende en herstellende middelen. Een olie daarentegen kan de zon soms nog veel meer aantrekken. Dus dan moet de olie in kwestie al specifiek beschermen tegen de zon, anders blijf je er beter van weg.”

Nuxe haarverzorging

Shop it

Hydraterende beschermende melkolie voor haarverzorging van Nuxe Sun, € 17,37

Hoe verzorg je gekleurd haar het best tijdens de zomermaanden?

“Blond haar wordt sneller geel in de zon, daarbij raden we sowieso een zilvershampoo aan om het gele pigment weg te halen. Donkere kleuren worden wat rossiger, daarvoor zijn er kleurconditioners die wat pigment toevoegen aan het haar. Betaal geen stukken van mensen voor bijvoorbeeld een mooie blonde kleur vlak voor je op vakantie vertrekt, als je er dan niet de nodige zorg voor draagt. Dan heb je geld uitgegeven om er achteraf veel tijd en moeite in te steken om het verkleurde pigment weg te halen.”

/

Het is fijn om voor de vakantie met een gezonde coupe te vertrekken, maar is het wel slim om voor je reis naar de kapper te gaan?

“Dat is altijd een moeilijke kwestie, want bij een balayage wil je niet met uitgroei op vakantie vertrekken. Maar het is in principe altijd verstandiger om achteraf te kleuren. Dan kan je best voor je vertrekt alleen de uitgroei laten kleuren, om het haar daarna niet extra te gaan beschadigen.”

Omme & Famme Kwafuur heeft ook een eigen label, FAM. Hoe onderscheidt het zich van andere merken ?

“Met Fam willen we mensen aanspreken die betere producten zoeken dan die in de supermarkt, maar die niet het budget hebben voor het duurdere segment. We zetten vooral in op de combinatie van styling en haarverzorging. Zo hebben we bijvoorbeeld de color me softly lijn doe anti-oxidanten bevat die het haar reinigen en verzorgen. Als je basis niet gereinigd is en er zitten bijvoorbeeld nog te veel siliconen in, dan gaat de conditioner nooit de haarschubben sluiten en heeft het zijn effect niet op gekleurd haar. Daarnaast bevatten de producten ook uv-A- en uv-B-filters om het haar te beschermen tegen direct zonlicht.”

Lees ook: De beauty- en badkamergeheimen van Natalie Joos

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Beschadigd haar, Haarverzorging, Zomer.