Op romantische date in Parijs? Dit zijn de leukste restaurants
© Unsplash

Op romantische date in Parijs? Dit zijn de leukste restaurants

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Op romantische date in Parijs? De Franse hoofdstad staat dan wel bekend als de stad van de liefde, maar het kan ook de stad van diepvriesfriet en slechte vleeswaren zijn. Vier Parijzenaars verklappen hun adresjes waar je op eerste date kan gaan. Deze restaurants moet je testen.

/

In de eigenzinnige, geïllustreerde gids ‘Dwars door Parijs’ delen vier Parijse auteurs hun favoriete restaurants. Ook als je daarvoor 45 minuten door de stad moet stappen in de regen. De auteurs wonen alle vier in Parijs: Caroline de Maigret is model, muziekproducent en co-auteur van de bestseller Altijd een Parisienne, Manu Payet is een Franse acteur, Gwilherm de Cerval is culinair journalist en sommelier, Zazie Tavitian is culinair journalist.

Dit is hun beproefde advies over hoe je kan voorkomen dat een eerste afspraakje eindigt in een kater, hoe je je charme kan inzetten met een mooie wijn, of hoe je van een lastige date afkomt zonder over te komen als een idioot.

/

Bordengekletter en feestelijke sfeer

“’s Avonds verzamelt een Parijse menigte zich bij de eetbar van deze voormalige slagerij die is omgetoverd tot een piepkleine bar waar kleine bordjes pittig eten ronddartelen. Er wordt hard gepraat en gelachen, maar ook altijd goed gegeten en gedronken. Perfect als je wilt proosten met een goed glas sinaasappelwijn (en dan snel van je date af wilt zijn) of het feest tot laat door wilt laten gaan zonder de volgende dag met hoofdpijn op te staan (zwavelvrije wijnen verplicht).”

Waar? 39 rue des Petites Écuries, 75010 Parijs.

En daarna? “Om de show te stelen, inclusief verzorgde cocktails, ga je dansen bij de buren in Hôtel Bourbon. Als je zin hebt in een plakkerige vloer en een Krobiertje (Kronenburg), ga dan naar Château d’eau.”

/

Een vroege date met ijs + natuurwijn: Folderol

“We geven het toe, toen deze plek zijn deuren opende, waren we een beetje sceptisch: ‘IJsjes? Wijn? Wat is het verband?’ Twee weken later schreeuwden we ‘IJs? Wijn? Wat een briljant idee!’ Toen ontdekten we dat er (bijna) geen betere plek was om van 16 uur tot middernacht rond te hangen, te genieten van huisgemaakt ijs met smaken die even poëtisch als heerlijk zijn (rabarber-suikertaart, bloedsinaasappel-jasmijn…) en te nippen aan zeldzame wijnen uit heel Europa.”

Waar? 10 rue du Grand Prieuré, 75011 Parijs.

En daarna? “Naar Rigmarole, het al even briljante sterrenrestaurant dat wordt gerund door Jessica Yang en Robert Compagnon, de twee chef-koks die de zaak bezitten. (Als de date slecht verloopt, kun je de wijn en de ijsjes meenemen: perfect om ’s avonds laat Netflix mee te kijken.)”

/

Een traditionele date met schaaldieren en fruits de mer plus jaren twintig-decor: La Coupole

“We citeren niet langer de legenden die sinds de jaren twintig van de vorige eeuw de art-decovloer hebben versleten van deze immense en prachtige brasserie van 800 vierkante meter. We houden ervan om anoniem een mythisch decor binnen te sluipen, om een ober in een onberispelijk wit overhemd en zwarte vlinderdas aan te schieten, om op elk moment van de dag een dozijn oesters, een koude kreeft met mayonaise of een decadente schaal fruits de mer te bestellen. Het decor is klaar, het podium is klaar, het enige wat nog ontbreekt is de juiste minnaar.

Waar? 102 bd du Montparnasse, 75014, Parijs.

En daarna? “Naar de Rosebud, een legendarische naburige cocktailbar die in de jaren zestig werd geopend met dezelfde gezellige inrichting en jazzy playlist, waar je onder andere kan genieten van een Rosebud, een signaturecocktail gemaakt met champagne, cointreau en angostura.”

Lees ook: Het mooiste van Brazilië: deze zeven plekken wil je bezoeken

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Citytrip, Food, Parijs, Restauarant, Restaurant.