3 frisse gerechten voor een kleine hap
© Zara Home

3 frisse gerechten voor een kleine hap

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Niet al te veel honger, maar wil je vanavond toch iets lekker koken? Deze drie gerechten op basis van yoghurtkaas, mosselen en groene groenten zijn misschien een optie. 

/

Huisgemaakte yoghurtkaas, geroosterde wortelen en olie met peterselie en tijm

Zara Home

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gr Griekse yoghurt
  • 10 kleine wortelen met steel
  • 2 tl tijm
  • knoflook
  • 1 takje peterselie
  • 200 ml zonnebloemolie
  • geroosterde hazelnoten
  • verse kruiden
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Bedek een vergiet met een dunne doek en schep de yoghurt en het zout erin. Plooi de doek tot een zak, bind deze dicht met een touwtje en zet dit geheel een nacht in de frigo. De dag nadien is je zelfgemaakte yoghurtkaas klaar.
  2. Meng in een blender de olie met de peterselie, giet het mengsel in een pan en breng dit gedurende een minuut aan de kook. Filter het mengsel door een fijne doek en laat dit afkoelen. Kook de wortelen twee minuten in kokend water met zout, giet ze af en marineer ze met een beetje olijfolie, zout en fijngehakte knoflook. Bak de wortelen af in de oven of de pan.
  3. Verdeel de zelfgemaakte yoghurtkaas op een bord, besprenkel dit met een scheut olie en peterselie. Leg de wortelen erbij en bestrooi het geheel met tijm, gemalen geroosterde hazelnoten en verse kruiden. Je kan dit serveren met pitabrood en olijven.
/

Gestoomde mosselen met mignonettesaus en kruiden

Zara Home

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500 gr mosselen
  • 1 takje basilicum
  • 1 takje peterselie
  • 1 takje bieslook
  • 1 takje dille
  • 1 limoen
  • 1 sjalotje
  • 1 tomaat
  • 1 glas olijfolie
  • ijs

Bereidingswijze:

  1. Doe de mosselen samen met een glas water in een pan, dek dit af en kook het op een hoog vuur. Haal de mosselen eruit zodra ze opengaan, laat ze afkoelen en haal de helft van de mosselen uit de schelp.
  2. Voor de mignonettesaus met kruiden: doe de fijngehakte tomaat en de kruiden (basilicum, peterselie, bieslook en dille) in een kom. Voeg de fijngesneden sjalot toe, voeg het sap en de schil van de limoen toe en doe er een flinke scheut olijfolie bij. Meng alles door elkaar en breng op smaak.
  3. Serveer de mosselen op een laagje ijs en serveer met de kruidenmignonette.
/

Minigroenteburgers met mayonaise van limoen, koriander, avocado en komkommer

Zara Home

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 lente-ui
  • 400 gr gekookte kikkererwten of bonen
  • 50 gr gekookte rijst
  • 1 ei of 120 gr yoghurt
  • 3 el geraspte wortelen
  • halve tl komijn
  • peper en zout
  • 3 el gehakte koriander
  • 2 limoenen (2 keer de schil en 1 keer sap)
  • scheutje extra vierge olijfolie
  • 2 rode uien
  • 2 el appelazijn
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 komkommer
  • 280 gr mayonaise
  • 1 el gehakte koriander
  • 1 avocado

Bereidingswijze:

  1. Maak minimum 4 uur voor het bereiden van het recept de ingelegde ui voor het bijgerecht. Pel hiervoor de ui, snijd deze in dunne plakjes en doe het in een kom. Meng de bruine suiker, de appelazijn en giet het mengsel over de gesneden ui. Roer het om en laat het op kamertemperatuur staan.
  2. Hak voor de hamburgers de lente-ui fijn, verhit op middelhoog vuur een eetlepel extra vierge olijfolie en gaar dit tot de ui doorzichtig is, zonder dat deze bruin wordt. Haal van het vuur en zet het apart. Pureer de peulvruchten met een vork als ze erg zacht zijn of met een blender.
  3. Doe de peulvruchten in een grote kom, voeg komijn, het ei, de yoghurt, de geraspte wortel, de peper, gegaarde lente-ui, koriander, het sap en de schil van de limoen en zout naar smaak toe. Roer dit tot alle ingrediënten een homogene pasta vormen.
  4. Maak burgers van ongeveer 60 gram per stuk met een kleine maatbeker en druk ze lichtjes plat met je handen.
  5. Verhit een scheutje extra vierge olijfolie op middelhoog vuur in een pan of vet de ovenschaal in. Bak de burgers in de pan op ongeveer 4 minuten aan elke kant bruin. Als u ze liever in de oven bakt, bak ze dan gedurende 15 minuten op 180 graden.
  6. Meng voor de mayonaise het sap van een limoen met twee el geraspte limoenschil en ook een el gehakte koriander. Serveer de miniburgers met een frisse salade van fijngesneden komkommer, avocado, ingelegde ui en limoenmayonaise.

Lees meer Marie Claire op: Breng de zon in je keuken met deze 9 zomerse kookboeken; 3 x recepten voor bananenbrood, maar dan anders; It’s Cocktail o’Clock: 6x zomerse recepten die je in mediterrane sferen brengen.

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Avocado, Gerechten, Komkommer, Mosselen, Recepten, Zomerse gerechten.