De vijf meest iconische filmrollen van Andie MacDowell
© MCB

De vijf meest iconische filmrollen van Andie MacDowell

Door Marie Triolo  & Margo Verhasselt
Leestijd: 2 min

Eerst model en daarna actrice, de Amerikaanse Andie MacDowell is nog niet uitgespeeld. De 63-jarige - die nu op de cover van Marie Claire België staat - won in 2021 het hart van het grote publiek met haar rol in de Netflix-serie 'Maid'. Maar voordat ze op het kleine scherm belandde, was de L'Oréal muze al een onvergetelijk gezicht tussen Amerikaanse modellen en actrices. 

/

Rosalie Anderson McDowell, bekend als Andie MacDowell, werd geboren op 21 april 1958 in South Carolina. Al snel droomde ze van een leven op de catwalk. Ze beproefde haar geluk in New York en werd opgemerkt door het Wilhelmina Models. Toen ze niet veel later tekende bij Elite Models begin jaren 1980 was haar carrière gelanceerd. Na een aantal jaren in de mode te werken (voor o.a. Calvin Klein, Yves Saint Laurent, Giorgio Armani), besloot ze de wereld van de film te veroveren. Van komedie tot onafhankelijke films en series: deze vijf rollen tekenden de carrière van onze covervrouw.

Lees ook: Woman to watch: Tine Migerode

Sex, lies, and Videotape (1980)

De actrice krijgt een rol in de film van Steven Soderbergh, regisseur van de Ocean’s filmreeks. Andie MacDowell speelt een verlegen en gereserveerde huisvrouw wier advocaat-echtgenoot haar bedriegt met zijn eigen zus. Haar optreden werd opgemerkt en bejubeld, en leverde haar de Independent Spirit Award voor Beste Actrice op, de Los Angeles Critics’ Choice Award voor Beste Actrice en haar eerste Golden Globe-nominatie. De film won ook de Palme d’Or.

/

Green Card (1990)

Deze keer speelt de actrice Brönte, een Amerikaanse vrouw met een passie voor tuinbouw die een flat wil intrekken die alleen aan getrouwde koppels wordt verhuurd. Ze ontmoet Georges (Gérard Depardieu), een Fransman die een vals huwelijk wil aangaan met een Amerikaanse vrouw om een verblijfsvergunning te krijgen. De film was geen groot succes in de bioscoop en kreeg gemengde kritieken. Maar hij won wel verschillende prijzen, waaronder de Golden Globe voor beste musicalfilm.

Lees ook: De nieuwste designertassen waar je écht in wilt investeren

/

Groundhog Day

In een ander genre dan we van de actrice gewoon zijn, is er deze Harold Ramis film waarin Andie MacDowell een producer speelt voor een plaatselijk weerstation. Ze speelt in de film samen met Bill Muray, een onaangename weerman die een oogje op haar heeft. Hij komt vast te zitten in een tijdlus in een stadje in Pennsylvania en beleeft 2 februari voor onbepaalde tijd opnieuw.

/

Four weddings and a funeral

In de jaren ’90 blonk ze uit in romantische komedies. Four Weddings and a Funeral is ongetwijfeld dé romantische komedie bij uitstek, degene die haar reputatie bij het grote publiek vestigde. Charles, gespeeld door Hugh Grant, wordt verliefd op Carrie. En hun weerzien enkele maanden later, wanneer zij op het punt staat met een rijke Schot te trouwen, bevestigt alleen maar zijn gevoelens voor haar. Andie MacDowell en Hugh Grant zijn een stel dat een ravage aanricht op het scherm.

Lees ook: Dit zijn de beste vintage- en tweedehandswinkels van Antwerpen

/

Maid (2021)

https://youtu.be/tGtaHcqsSE8

Macdowell maakt haar terugkeer naar het kleine scherm met de miniserie Maid. Daarin speelt ze Paula, een excentrieke kunstenares die weigert haar bipolaire stoornis te behandelen. Ze speelt de moeder van haar eigen dochter, Margaret Qualley, een jonge alleenstaande moeder die werkt als huishoudhulp om de eindjes aan elkaar te knopen. Een rol die haar de kans gaf om “iets anders en unieks te ontdekken”, zoals ze in ons aprilnummer toevertrouwde.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.