Weekendtip: de Brussels Art Fair wordt stijlvol 64
© Emmanuel Crooy

Weekendtip: de Brussels Art Fair wordt stijlvol 64

Door Louise Hendrickx
Leestijd: 2 min

De 64ste editie van de Brussels Art Fair - kortweg BRAFA - komt eraan. Voor deze editie kozen de organisatoren de naam When I'm sixty-four, geïnspireerd op het gelijknamige nummer van The Beatles. 

De site van Tour & Taxis verwelkomt de mooiste, zeldzaamste en kostbaarste stukken uit maar liefst 133 galerijen uit 16 verschillende landen. Het tijdelijke ‘museum’ vertelt de kunstgeschiedenis van de archeologie tot onze tijd, en gaat over alle stijlen en continenten.

64ste editie

We gaan voor een evolutie, eerder dan een revolutie – voorzitter Harold t’Kint de Roodenbeke

De 64ste editie belooft creatiever en succesvoller te worden dan ooit. Met een bezoekersrecord van 65.000 kunstliefhebbers vorig jaar, zien ze het nu nog grootser. Het aanbod wordt niet alleen verfijnd en uitgebreid, maar de selectieprocedure voor deelnemende galerijen is nu ook een pak strenger. Zo wilt men het hoogste kwaliteitsniveau garanderen aan de bezoekers. 

/

Nieuwe exposanten

BRAFA-stand-serge-schoffel-marieclaire

pers

De organisatie tracht telkens het perfecte evenwicht te vinden tussen vaste waarden en ongekende krachten. Deze jaargang vind je maar liefst 16 nieuwe namen in het lijstje van exposanten. De galerij van Sofie Van de Velde uit Antwerpen is er daar één van. Zij brengt een selectie van moderne en hedendaagse kunst. Ook Martin Doustar uit Brussel is een nieuweling op de beurs. Hij specialiseert zich in oude en tribale kunst.

/

De hedendaagse verzamelaar

brafa-stand-dewit-marieclaire

pers

Je hoeft geen ervaren verzamelaar of kunstliefhebber te zijn, bewonderen en genieten zijn de voornaamste sleutelwoorden. De veelzijdige kunstbeurs probeert aan de eisen van iedere bezoeker te voldoen. De laatste jaren is ook de manier van verzamelen aanzienlijk veranderd. Gemengde collecties en cross-collecting, waarbij banden tussen verschillende soorten werken centraal staan, winnen aan populariteit. Daarom vind je bij BRAFA een niet-sectorgebonden organisatie van de stands, waardoor elke vorm van kunst afwisselend in de spotlight komt te staan.

/

Eregasten Gilbert & George

gilbert-george-marieclaire

pers

Het internationaal erkende duo Gilbert & George is de eregast op deze editie. Ze begonnen als performancekunstenaars maar werden beroemd met hun gigantische fotomontages. Op BRAFA stellen ze vijf van hun werken tentoon. Denk aan een eigentijdse versie van glas-in-loodramen, met felle kleuren en zwarte roosters in overdruk. De werken zijn gebaseerd op het dagelijkse leven en brengen een mythische of polemische visie op de wereld, telkens met een vleugje humor en een boodschap. In veel van hun creaties kan je de kunstenaars zelf herkennen.

/

100ste verjaardag van de Kamer

brafa-stand-robertaebasta

pers

In 2019 bestaat de Koninklijke Kamer van Antiquairs en Kunsthandelaars in België 100 jaar. De Kamer organiseert op BRAFA een tentoonstelling van werken uit de privécollecties die allemaal door leden werden verkocht. Er wordt ook een boek voorgesteld over het beroep van kunsthandelaar vanuit diverse perspectieven, aangevuld met 1001 verhalen die verzameld en opgetekend zijn door journalist Thijs Demeulemeester.

/

De BRAFA-art talks

brafa-stand-helene-bailly-marieclaire

pers

‘Wanneer wordt een kunstwerk als ‘belangrijk’ beschouwd?’ en ‘Wat leeft er op de kunstmarkt?’. Je komt het allemaal te weten tijdens de BRAFA-art talks. Dat zijn dagelijkse conferenties over uiteenlopende onderwerpen uit de kunstwereld. Pieter Bruegel de Oude staat dit jaar – het Bruegeljaar – in de schijnwerpers. Experts gaan dieper in op de ontdekkingen tijdens de restauratiewerken van o.a. het werk Dulle Griet. Ook een boeiende voorstelling van de grote verzamelaar Peggy Guggenheim en een duik in de art deco van de Sovjet-Unie staan op het programma.

We’ll obviously still need you, when you’re sixty-four, BRAFA.

BRAFA gaat door in Tour & Taxis in Brussel, van 26 januari tot en met 3 februari. Voor meer info ga je naar de website van BRAFA.

Maak je dag in Brussel helemaal compleet met deze extra tips: Banksy Unauthorized: de controversiële street art expo komt naar BrusselGlutenvrij eten in Brussel: 5 verrassende adresjesIn beeld: zo ziet de vernieuwde boetiek van Louis Vuitton in Brussel eruit & De 5 beste Italiaanse restaurants in Brussel

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Art, BRAFA, Brussel, Expo, Kunst.