De Birkin Bag van Hermès is nu een NFT, wat is dat juist?
© Instagram @masonrothschild

De Birkin Bag van Hermès is nu een NFT, wat is dat juist?

Door Esther Marneffe
Leestijd: 1 min

De Birkin Bag van hermès is al jaar en dag een symbool van luxe en status. Het is dan ook een van de duurste handtassen ter wereld. Om er nog een schepje bovenop te doen is de iconische tas nu omgevormd tot een NFT. Het digitale kunstwerk werd geveild voor € 20.000.

/

Een NFT, of een Non-fungible token, is een digitaal kunstwerk waar er maar één van is. Het is dus niet vervangbaar. Daarin verschilt het van bijvoorbeeld bitcoins: je kan een bitcoin perfect omruilen voor een andere. Een NFT kan van alles zijn, zolang het maar digitaal is: van tekeningen tot muziek of je hersenen gedownload in AI. NFT’s worden de laatste tijd steeds populairder en stijgen enorm in waarde.

Het digitale kunstwerk van de Hermès handtas noemt ‘Baby Birkin’ en is een ironische knipoog naar de iconische tas. De handtas werd omgevormd tot een 3D animatie van 2000 op 2000 pixels. 

Het is een transparante weergave van de Birkin. In de tas groeit een embryo van 40 weken tussen roze en groene rook. Op de zwarte achtergrond zijn sterren verspreid, waardoor de tas in de ruimte lijkt te staan. “De Baby Birkin is vergezeld door een space-age .wav-soundscape, die de illustratie van zwangerschap versterkt in een raadselachtige creatie”, legt Basic.Space uit op Instagram. 

/

Nog exclusiever

Baby Birkin is gemaakt door Mason Rothschild en Eric Ramirez. Rothschild is mede-oprichter van Temporary Contemporary en Ramirez is een autodidactische schilder, beide bekend om hun handgeschilderde luxegoederen en werk voor verscheidene luxe- modehuizen. Hun kunstwerk levert kritiek op hoe mensen geboren worden in materialisme. 

Ondanks dat iedereen het digitale kunstwerk kan bekijken, zijn de eigendomsrechten maar voor één persoon en dat maakt de NFT nog exclusiever dan een echte Birkin Bag. Het kunstwerk werd gisteren geveild voor $23.500, dat is net iets minder dan €20.000. Het is dus niet de duurste Birkin Bag ter wereld, maar wel de enige digitale. Het record van de duurste Birkin Bag staat op €340.000 voor een gewone tas en €1,5 miljoen voor eentje bezet met 2.000 diamanten.

Het feit dat er een NFT van een Birkin Bag bestaat, maakt de tas zelf nog specialer en zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de prijzen van de iconische handtas nog meer zullen stijgen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Basic.Space (@basic.space)

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Hermès bouwt een nieuw lederwarenatelier in Frankrijk, met hulp van een BelgDe mooiste leren items waren te zien op de catwalk bij HermèsHermès FW21/22: een performance in drie aktes

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Birkin Bag, Hermès, NFT.