In 10 stappen een burn-out voorkomen volgens ervaringsdeskundige Carol Bailleul
© Getty Images

In 10 stappen een burn-out voorkomen volgens ervaringsdeskundige Carol Bailleul

Door Carol Bailleul & Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Hoe kun je ervoor zorgen dat je perfectionisme niet leidt tot een burn-out? In het boek ‘In 10 stappen je perfectionisme omarmen’, helpt ervaringsdeskundige Carol Bailleul jou met praktische voorbeelden en oefeningen hoe je door patronen te doorbreken perfectionisme tot bondgenoot maakt en weer volop kunt genieten. 

/

Perfectionisme zorgt voor burn-outs

Als je door perfectionisme de lat hoog legt, ondervind je daar vaak hinder van in je dagelijkse leven en werk. Omdat er geen ruimte meer is voor plezier en ontspanning. Verschillende studies hebben bovendien aangetoond dat er een verband is tussen perfectionisme en het risico op een burn-out. Hoe hoger je de lat legt, hoe groter het risico.

Carol Bailleu is ondernemer, trainer, coach en theesommelier. Nadat ze zelf twee keer een burn-out heeft gehad als gevolg van haar perfectionisme, besloot ze haar leven een andere wending te geven. Ze weet dus als geen ander hoe je je perfectionisme loslaat, zodat je weer volop kunt leven. Vanuit haar fascinatie voor Japan integreert ze Japanse wijsheden in al haar activiteiten. In haar boek ‘In 10 stappen je perfectionisme omarmen’, lijst Carol tien stappen op om met je perfectionisme om te gaan. We leggen deze even uit aan de hand van een gebroken theekopje:

Stap 1: laat los

Eeen theekopje valt op de grond. Gebroken in duizend stukken.

Stap 2: Accepteer wie je bent

Je kunt niet blijven treuren omdat het theekopje gebroken is. Je moet dit gegeven aanvaarden.

Stap 3: Visualiseer je doelen

De kintsugimeester bekijkt aandachtig de scherven van het gebroken theekopje. Voordat hij aan de reparatie begint, maakt hij zich in zijn hoofd een voorstelling van een ongeschonden kopje.

Stap 4: Doorbreek je patroon

De kintsugimeester brengt de scherven van het gebroken theekopje bij elkaar. Hij maakt een evaluatie van dat wat hij met het theekopje kan doen.

Stap 5: Neem een time-out

Nadat de kintsugimeester de scherven van het theekopje met urushilak aan elkaar heeft gelijmd, ruimt hij het kopje zorgvuldig op om te rusten. De lak moet ondertussen ademenen. Dit is cruciaal voor het herstelproces van het theekopje.

Stap 6: Ruim op

De kintsugimeester reinigt de breuklijn van het theekopje.

Stap 7: Open je schatkist

De kintsugimeester schuurt de breuklijn van het theekopje glad.

Stap 8: Vergroot je veerkracht

Een nieuwe laag urushilak op de breuklijnen zorgt ervoor dat het theekopje sterker wordt dan ooit tevoren.

Stap 9: Omarm je imperfecties

De kintsugimeester bedekt de breuklijnen met goudpoeder. Op die manier zet hij de breuklijnen extra in de verf. Een nieuwe unieke schoonheid wordt zichtbaar.

Stap 10: Geniet weer voluit

Het theekopje is hersteld. Je kunt weer drinken uit dit wondermooie theekopje.

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel abstract, maar er zit toch veel logica in. In haar boek ‘In 10 stappen je perfectionisme omarmen‘ helpt Carol Bailleul je jouw perfectionisme te zien als bondgenoot. De metafoor van het theekopje helpt om in te zien dat er ook perfectie in imperfecties kunnen zitten. Samen met Carol en het boek gids je jezelf naar een lichter leven waarin jij de baas bent van jou perfectionisme en niet omgekeerd.

Het boek ‘In 10 stappen je perfectionisme omarmen‘ is nu te koop, zowel online als in de boekenhandel.

Lees meer Marie Claire op: Vermijd een thuiswerk-burn-out met deze oefeningen, 10 tips van experts voor meer energie en 6 behandelingen om je vagina te verstevigen.

Tags: Burn-out, Mentale gezondheid, Perfectionisme.