Citytrip: Jeruzalem, een mix van geschiedenis en schoonheid
© Shutterstock

Citytrip: Jeruzalem, een mix van geschiedenis en schoonheid

Door Sophie Demanet  & Emma Verbeke
Leestijd: 5 min

Met een bijnaam als Heilige Stad, kan Jeruzalem enkel maar een bron zijn van geschiedenis en architecturale hoogstandjes. De stad heeft zijn naam dan ook te danken aan de belangrijke rol die het speelde in de geschiedenis van zowel het christendom, de islam en het jodendom.

Marie Claire stelde speciaal voor jullie een gids samen met alle plaatsen waar je gewoon moet stoppen tijdens een bezoek aan de stad. Neem er de tijd om de schoonheid op te nemen van een stad waar verschillende culturen naast elkaar leven.

Lees ook: Citytrip: wat te doen in Sevilla

/

De Heilig Grafkerk

De Heilig Grafkerk, die ook wel bekend staat als de Verrijzeniskerk, is een christelijke kerk die je vindt in de christelijke wijk van de stad. De constructie werd gebouwd in het jaar 326 en is sinds de vierde eeuw de thuisbasis van pelgrims. De plaats wordt al eeuwenlang gevierd als heilige plaats, omdat het de locatie is waar Christus werd gekruisigd en waar zijn verrijzenis plaatsvond. Je kan er ook de koepel van de rotonde bezichtigen, die gewoon prachtig is wanneer het licht erin valt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Merry Christmas and Peace on Earth. I was inside the Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem and saw this amazing light hitting the tomb of Jesus Christ. I didn’t have my wide angle lens with me to capture the beauty of the whole ceiling and ran back to the car where I had left it. Luckily when I came back the light was still shining through the roof. I positioned myself so that the light hit the cross on top of the holy tomb (zoom in to see the cross in the center of the picture ) It was Magic. Have a fabulous Christmas . Joyeux Noel. Feliz Navidad. Buon Natale . Délia Natal. Sretan Bozic . Frohliche Weihnachten. Photo by Marko Dimitrijevic. #markodimitrijevic #jerusalem #jerusalemoldcity #saintsepulcre #holysepulchre #jesuschrist #christianity #noel #joyeuxnoel #sretanbozic #feliznavidad #buonnatale #fröhlicheweihnachten #feliznatal

Een bericht gedeeld door Marko Dimitrijevic (@markodimitrijevic1) op

/

De Westmuur

De Westmuur of Kotel bevindt zich in de Joodse wijk. Het werd ooit gebouwd om de Tempel van Jeruzalem te ondersteunen tijdens verbouwingswerken in de 1ste eeuw voor Christus. De tempel zelf werd uiteindelijk verwoest tijdens de Joods-Romeinse oorlog. De muur is het enige overblijfsel van de tempel en wordt nu beschouwd als de heiligste plaats voor Joden. Joden van over de hele wereld komen er bidden door de nabijheid van het Heilige der Heiligen. Als je de muur van dichtbij bekijkt, zal je merken dat er tussen de spleten kleine briefjes zitten waar gebeden op geschreven werden.

/

De Rotskoepel

Dit heiligdom, gebouwd op de site van Salomo’s oude tempel in 691 na Christus, is de derde heiligste plaats van de islam in Saoedi-Arabië, na Mekka en Medina. Het is gelegen op de top van de berg Moria op het platform van de Tempelberg. De Rotskoepel is slechts een van de heilige plaatsen in Jeruzalem die je er kan bezichtigen. De berg omvat onder andere ook de Al-Aqsamoskee.  Volgens de geschiedenis is dit de locatie waar de profeet Mohammed zijn laatste reis maakte voor hij naar de hemel rees. Maar het is ook de plaats waar Abraham zijn zoon Isaak bijna opofferde. En daarnaast is het ook de locatie waar de Derde Joodse Tempel gebouwd zal worden. Het gebied is daarom erg belangrijk, zowel voor joden , christenen als voor moslims.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

💖Bonjour, Good morning, בוקר טוב, صباح الخير 💖 Plus que 2 places à prendre pour le sejour du 26 mars au 04 avril ! Venez visiter et prier dans la partie du monde la plus ancienne dédiée à l’adoration de Dieu et à Son unicité, après la Mecque.😇😇 بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَىٰ بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آيَاتِنَا ۚ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ Sourate Al Isra (17:1) 🤲 1 prière dans ces lieux saints, equivaut à 500 prieres selon les propos du prophète Mohamed (PSL) rapportés par Al-Bazzâr, cité par Ibn Hajar qui dit de ce Hadîth qu’il est hassan. 🤲 Rappelons, que la mosquée Al Aqsa est un ensemble d’édifices religieux, regroupant, le Dôme du Rocher, l’esplanade, le mosquée Qibli (dôme gris), les souterrains Al Aqsa Qadim, Masjid Buraq et Masjid Marwani. 💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕 #domedurocher #domeoftherock #jerusalemest #jerusalemcity #jerusalemdiscovery #jerusalem #jerusalemoldcity #jerusalemalquds #alqsa #alquds #travelling #traveljerusalem #travelexploring #travelblogger #travelphotography

Een bericht gedeeld door Peace&Trip (@peace_and_trip) op

Lees ook: 5 redenen om te gaan citytrippen in Leiden

/

De Olijfberg

Net buiten de oude stad vind je de Olijfberg, een van de vier heilige heuvels van Jeruzalem. Je kan er genieten van een prachtig panorama op de stad, maar vooral op de Tempelberg. Het is bovendien ook de thuisbasis van de oudste en grootste joodse begraafplaats ter wereld. Volgens de joodse traditie is dit de plaats waar de Messias eerst zal verschijnen om de doden te doen herleven voor ze naar Jeruzalem terugkeren. In de christelijke geschiedenis is dit net de plaats van de hemelvaart van Christus. Het uitzicht vanaf de berg, die 800 meter boven de zeespiegel ligt, is gewoon adembenemend.

/

Getsemane

Getsemane is een tuin aan de voet van de Olijfberg, recht tegenover Jeruzalem. De tuin heeft zijn faam vooral te danken aan het feit dat Christus er kwam bidden de nacht voor zijn kruisiging. Het hof maakt deel uit van het Getsemane-domein, waarvan wordt gezegd dat het een toevluchtsoord is voor pelgrims die geen onderdak vinden tijdens hun bedevaart. De tuin staat nog steeds vol erg oude olijfbomen en is dus ook prachtig om te zien.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#olivetrees #gethsemanegarden

Een bericht gedeeld door Gokhan Kasnak (@gokhan_kasnak) op

/

De Toren van David

De toren, gelegen naast de Jaffapoort, maakt deel uit van een reeks gebouwen die in het verleden ontworpen werden om Jeruzalem te verdedigen. Vandaag vind je er een museum over de geschiedenis van de stad dat we echt erg aanraden! De citadel is een interessante archeologische vindplaats. Ondanks de naam heeft David trouwens geen connectie met de toren. Het werd gebouwd in de tweede eeuw voor Christus door de Hasmonese koning Herodes. Hij voegde de drie torens toe om de stad, maar vooral ook zijn eigen paleis, te beschermen. De drie torens kregen de namen Mariamne, Hippicus en Phasaël. Enkel de toren van Phasaël staat vandaag nog overeind. Vanuit de toren heb je ook een adembenemend 360 graden uitzicht op de stad.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Citytrip, Cultuur, Geschiedenis, Jeruzalem.