5 redenen om te gaan citytrippen in Leiden
© CC 2.0 BY Roman Boed

5 redenen om te gaan citytrippen in Leiden

Door Shani Maes
Leestijd: 2 min

Nood aan wat vakantie, maar niet veel tijd? Dan is een citytrip ideaal. En voor zo'n ontspannend reisje hoef je helemaal niet ver te gaan. Leiden in Nederland is in veel opzichten een verrassende en boeiende dichtbijbestemming. De Zuid-Hollandse stad heeft veel in petto voor liefhebbers van groen, met Leidense hofjes en een botanische tuin. Voeg daar nog wat bezienswaardigheden aan toe en je hebt de perfecte citytrip.

1. Plantenasiel

Een plant adopteren in een plantenasiel, het klinkt een beetje gek, maar in Leiden kan het. Het concept werd opgericht door enkele plantendokters die het groen een nieuw leven willen inblazen. Wanneer de planten opnieuw herboren zijn, kan je hen adopteren en een nieuwe thuis bezorgen. Het plantenasiel van Leiden ligt dichtbij het station, dus op het einde van je citytrip kan je er makkelijk langslopen en een plantje meenemen. Zo heb je meteen ook een leuke, tastbare herinnering aan je uitstap. 

Leiden

Plantenasiel Leiden

/

2. Botanische tuin

Even weg uit de drukte van de stad? Dan kan je een wandeling maken in het groene hart van Leiden, de botanische tuin. De tuin werd aangelegd in 1590 en is vooral in het voorjaar een pracht voor het oog. Daarnaast staan er nog wat activiteiten op de agenda van de botanische tuin. Zo vinder er op 14 en 15 juli open imkerij dagen plaats en op 18 juli is er een zomerwandeling gepland.

/

3. Escaperoom Leiden Kruithuisje

Heb je altijd al eens een escaperoom willen uitproberen?  Laat je dan ‘opsluiten’ in het Kruidhuisje. Een bijzondere locatie, want Leidenaar Rembrandt van Rijn heeft hier een mysterieus atelier gehad. In dat atelier heb je twee taken: ontdekken wat het grote geheim achter Rembrandts succes was en binnen het uur ontsnappen uit de toren. Binnenin heeft Rembrandt voor jou tientallen aanwijzingen verborgen om je te helpen de taken te volbrengen. Zo vind je mysterieuze raadsels, geheime codes en puzzels. Alleen door goed samen te werken met je teamleden kan je ontsnappen.
/

4. Hofjeswandeling

Leiden telt 35 groene hofjes en die liggen bijna allemaal in de binnenstad, ver weg van het stadsrumoer. Ervaar er de rust van de groene oases waar de tijd even stil lijkt te staan. Je kan kiezen voor een wandelroute die je langs twaalf van de vijfendertig Leidse hofjes voert. Deze stadswandeling is te koop bij VVV Leiden. Toch ook benieuwd naar de overige hofjes in de stad? Dan kan je bij VVV Leiden een fotoboekje op de kop tikken dat je inspiratie geeft voor een mooie wandeling door alle hofjes.

Leiden

Stad Leiden

/

5. Muurgedichtenwandeling

In Leiden zijn 101 muurgedichten te vinden. Tijdens de gedichtenwandeling kom je langs ongeveer 25 van de 101 gedichten. Je kan de tocht digitaal terugvinden en in de vorm van een pdf downloaden. Alle gedichten zijn afkomstig van het project Gedichten Op Muren dat startte in 1992 en afrondde in 2005. De muurgedichten zijn geschreven in verschillende talen, zodat alle toeristen ze begrijpen. Bij elk gedicht staat ook altijd een Nederlandse en Engelse vertaling.

Vond je dit interessant? Lees dan ook Citytrip: wat te doen in Boedapest

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Citytrip, Leiden, Muurschilderingen, Nederland, Wandeling.