Chef Marcelo Ballardin tipt zijn ultieme recept voor een weekend-BBQ met vier gerechten
© Getty Images

Chef Marcelo Ballardin tipt zijn ultieme recept voor een weekend-BBQ met vier gerechten

Leestijd: 1 min

Chef Marcelo Ballardin van de Gentse sterrenrestaurants Oak en DOOR73 had in zijn thuisland Brazilië elk weekend een barbacoa met zijn familie. Ook hier probeert hij vast te houden aan die traditie, zij het dan als het iets mooier weer is als nu.

/

Ingrediënten voor 5 personen

  • 3 rode uien,
  • zout,
  • 50 g olijfolie,
  • 50 g balsamicoazijn,
  • 2 côte à l’os (ribstuk van rund met bot, 1 kg per stuk),
  • 500 g grof zeezout,
  • 1 kg zeebaars,
  • verse kruiden, zoals koriander, tijm, peterselie,
  • 1 citroen, in schijfjes,
  • 6 tomaten,
  • 1 sjalot, schil van 1 citroen, fijngeraspt,
  • scheutje olijfolie,
  • 20 g koriander.

/

Bereiding

  1. Wikkel de uien tijdens het opwarmen van de BBQ in aluminiumfolie en leg ze op de BBQ tot ze heel zacht zijn.
  2. Haal de uien uit de folie. Pel ze, bestrooi met zout, en besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn.
  3. Als je BBQ op 250° C is, pak dan je côte à l’os en bedek het vlees aan beide zijden met het grove zout.
  4. Rooster dit nu op de door jou gewenste cuisson (mate van gaarheid). Als het gaar is, klop met de zijkant van een mes op het vlees om het zout kwijt te raken.
  5. Snij de vis open en maak de binnenkant schoon.
  6. Vul de opening met kruiden en schijfjes citroen.
  7. Leg de vis op de BBQ. Verwijder na het garen het vel en breng op smaak met zout.
  8. Snij voor de tomatensalade de tomaten in dunne plakjes en verdeel die over een serveerschaal.
  9. Snij de sjalot in heel kleine blokjes. Meng door elkaar en breng op smaak met zout, citroenrasp, olijfolie en koriander.
  10. Nu is het tijd om de gerechten te serveren.

Meer food-inspiratie opdoen? Lees dan ook: Haal zelf de Spaanse keuken in huis met deze 6 gerechten, 4 tips voor een perfecte apéro time & Zo maak je thuis de perfecte kop koffie.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.