Zo maak je thuis de perfecte kop koffie
© Getty Images

Zo maak je thuis de perfecte kop koffie

Door Hannah Bellens
Leestijd: 1 min

Het aanbod koffiemachines is net zo groot als de keuze aan koffiebonen in de supermarkt. Ontdek de kunst van de perfecte kop koffie voor wie het bos door de bomen niet meer ziet.

/

Welke koffieboon?

Iedereen barista. Volgens het studiebureau Euromonitor drinken Belgen gemiddeld zo’n 2,2 kopjes per dag en daarmee behoren we tot de grootste koffiedrinkers van Europa. Zelfverklaarde koffiegeeks zullen het weten: dat smakelijke kopje komt er niet zomaar. Het begint allemaal bij de koffieboon, waarbij twee soorten instaan voor het merendeel van de koffieconsumptie: de Arabica-boon en de Robusta-boon. Qua kwaliteit is de ene niet superieur aan de andere, maar er zijn wel smaakverschillen. Arabica-bonen zijn zachter en meer gevarieerd, Robusta- bonen zijn krachtiger (ook wat betreft cafeïnegehalte) en meer crèmig.

Brandproces en malen

Ook het brandproces heeft invloed op de smaak. Hoe langer de bonen geroosterd worden, hoe intenser en pittiger. Licht gebrande koffie is fruitiger, frisser en zachter van smaak. Ten slotte heeft ook de maalgraad een invloed op de smaak: fijner gemalen koffie proeft straffer door dan grover gemalen bonen. De smaak van koffie komt het best tot zijn recht als de bonen gemalen worden net voor de koffie gezet wordt. Een volautomatische koffiemachine doet dat harde labeur in een handomdraai. In die categorie zijn de Bean to Cup automatische koffiemachines van Smeg ideaal en dankzij de compacte afmetingen nemen ze niet eens veel plek in. Al een espressomachine of French press in huis? Dan is de koffiemolen een ideale aanwinst om zelf je koffiebonen te malen.

Koffiepauze

Kortom, de ideale koffie hangt af van de bonen, het brandproces en de maal3 graad. Let ook altijd op de branddatum: na een maand verdwijnt het aroma gestaag. Dan rest enkel nog de vraag voor welk type koffietoestel je kiest. Met de Smeg espresso koffiemachines kan je zowel gemalen koffie als koffiepads gebruiken, voor een echte Italiaanse koffie met een minimum aan moeite. Een klassiek koffiezetapparaat laat je toe om koffie te bereiden in grotere hoeveelheden. Ideaal voor op het werk of voor een groter gezelschap thuis. En wie graag een cappuccino, latte macchiato of flat white drinkt, kan er nog de melkopschuimer bijnemen. De perfecte kopjes koffie komen voortaan uit eigen keuken.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Deze koffiebars in Gent wil je snel ontdekken, 5 alternatieven voor koffie die evenveel energie geven & Groots onderzoek toont aan: koffie is écht gezond.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Koffie.