Charlotte Adigéry & Bolis Pupul: “We houden ervan om de boel een beetje te verknoeien”
© Camille Vivier

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul: “We houden ervan om de boel een beetje te verknoeien”

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Culturele appropriatie. Misogynie en racisme. IJdelheid op sociale media. Postkolonialisme en politieke correctheid. Ontluikende seksualiteit. Het zijn geen thema’s die je vaak tegenkomt op de dansvloer maar Charlotte Adigéry en Bolis Pupul laten alle regels ver achter zich met hun debuutalbum Topical Dancer.

/

Het Gentse duo, dat in 2019 doorbrak met hun EP Zandoli, profileert zich als zeldzame verhalenvertellers in de elektronische muziek: ze nemen de temperatuur van de tijd op en gieten die in speelse muziek, nooit didactisch en altijd met een knipoog. Dit album gaat niet zozeer over vingerwijzen, maar over emancipatie door middel van humor. Het nieuwe album is een momentopname van hoe Adigéry en Pupul denken over popcultuur in de jaren 2020.

Lees ook: 5 merken om te steunen in Oekraïne.

Het legt de gesprekken vast die ze de afgelopen twee jaar voerden en hun ervaringen als Belgen met een migrantenachtergrond. (Adigéry heeft roots in Guadeloupe en Martinique en Pupul is van Belgisch-Chinese origine). Ze slagen er als geen ander in om de huidige maatschappij op de korrel te nemen op hun typische cheeky en ironische manier.

Niet in één hokje

“Bolis en ik gebruiken altijd een zekere lichtheid en humor om dingen aan te pakken, hoe pijnlijk het onderwerp ook is”, zegt Adigéry. Het duo wil liever niet in één hokje geplaatst worden. “We houden ervan om de boel een beetje te verknoeien”, aldus Pupul.

“We krimpen in elkaar als we het gevoel hebben dat we iets maken dat al bestaat, we zijn steeds op zoek naar dingen die we kunnen combineren om het niet als een popnummer te laten klinken, niet als een R&B- of technonummer. We brengen altijd verschillende werelden bij elkaar. Charlotte en ik vervelen ons als dingen te voorspelbaar worden.”

Topical Dancer bevestigt de unieke sound van Adigéry en Pupul: bedachtzaam en eerlijk maar opzwepend en knallend. Hun kijk op gekende muziekgenres is authentiek en apart: de nummers klinken onaf en eigenzinnig. Eén ding staat vast: op deze 14 tracks ga je niet stil kunnen blijven staan. Laten we met zijn allen hun advies volgen dat te horen is op Mantra: “Thank yourself, praise your body, celebrate and dance.”

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Topical Dancer, (Deewee)

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Belgische muziek.