Bosbaden, goed voor je gezondheid én je humeur
© Unsplash

Bosbaden, goed voor je gezondheid én je humeur

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Vandaag vieren we de Dag van het Bos, het ideale moment om de natuur in te gaan. Een van de trends die uit Japan is overgewaaid is Shinrin-yoku, of  bosbaden. Deze vorm van natuurtherapie gaat niet over fysieke inspanning, maar om het bewust beleven van de natuur. 

/

Vorig jaar leken reizigers aangetrokken door verre bestemmingen en bucketlist-ervaringen. De reistrend van 2024 lijkt zich te richten op het zoeken naar rust en een diepere verbinding met de natuur. Na een periode van snelle, avontuurlijke reizen die vaak meer stress dan ontspanning met zich meebrachten, verlangen we naar reizen die ons een gevoel van kalmte en herstel bieden. Dit wordt weerspiegeld in de groeiende populariteit van ‘calm-cations’. Het is een vorm van reizen die de nadruk legt op eenvoud, natuur en ontspanning.

Niet wandelen maar mediteren

Shinrin-yoku, een Japanse term die letterlijk “bosbaden” betekent, is een praktijk waarbij mensen zich onderdompelen in bosrijke omgevingen om hun fysieke en mentale gezondheid te bevorderen. Het draait om het eenvoudigweg aanwezig zijn in de natuur, waarbij alle zintuigen worden gebruikt om de therapeutische effecten te ervaren.

Bij shinrin-yoku gaat het niet zozeer om wandelen of sporten, maar om rustige wandelingen of ontspannende activiteiten zoals meditatie of yoga te midden van bomen. Het doel is om een diepe verbondenheid met de natuur te ervaren, waardoor de geest wordt gekalmeerd, stress wordt verminderd en de algehele gezondheid wordt verbeterd.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het spenderen van tijd in natuurlijke omgevingen tal van voordelen kan hebben. Zo zou het de bloeddruk verdragen, je stemming verbeteren en de immuunfunctie versterken. De praktijk is wereldwijd populair geworden als een manier om los te komen van de stress van het moderne leven en opnieuw verbinding te maken met de helende kracht van de natuur.

Het bos in, en nu?

Beweeg op een rustig tempo: wandel op een langzame, bedachtzame manier door het bos. Neem de tijd om de omgeving bewust te ervaren. Observeer de kleine details van de natuur, zoals het licht dat door de bladeren schijnt, de geuren van de aarde en planten en de geluiden van de dieren en de wind.

Gebruik al je zintuigen. Het is een kans om volledig op te gaan in de natuurlijke wereld om je heen. Laat afleidingen achterwege. De nadruk ligt op het volledig aanwezig zijn in het moment, zonder gedachten aan werk of andere dagelijkse zorgen.

Lees ook: De meest bijzondere stranden ter wereld die je moet zien

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Bos, Natuur.