Zo was het een paar dagen geleden de beurt aan de Victoria’s Secret Angels om de nieuwe collectie te tonen van het merk. Volgens marketingbaas Ed Razek is er geen plaats voor transgenders bij de Angels, want, zo zegt hij “het entertainmentspektakel moet een fantasie vormen”. Heu? Ook plussize modellen blijven in de kou staan. “Daar is niemand in geïnteresseerd”, vertelt hij aan Vogue.
Positieve trend
Volgens het Diversity Report van The Fashion Spot maken we progressie maar bijzonder langzaam. Zeker in Europa hinken we achterop. Waar in New York bijna de helft van de modellen op hun Fashion Week een gekleurde huid heeft, is dat in Londen, Parijs en Milaan slechts 30%. Toch blijven we positief, want de SS19 Fashion Weeks waren de meest diverse ooit. De helft van de tien populairste modellen waren niet-blanke vrouwen, met Sora Choi, Adut Akech en Yoon Young Bae op kop.
Mag het wat meer zijn?
The fashion industry may persist to label me as plus-size, but I like to think of it as my size
Hoewel de gemiddelde Europese vrouw een kledingmaat van boven de 38 heft, is de representatie van deze meerderheid miniem. Ashley Graham is een schoolvoorbeeld van hoe het ook kan. Ze wordt veelvuldig ingezet op de runway, sierde al menig magazine-cover en is een inspiratiebron voor velen. Veel collega’s met vergelijkbare curves heeft ze echter nog niet. Hoewel de aantallen terug stijgen, bleef het percentage plus-size modellen op de laatste fashion weeks onder de 1%.
Win-win-situatie
De marktwaarde die men hierdoor aan de kant laat liggen is nochtans ook plussize, en werd in 2016 geschat op meer dan $21 miljard, enkel al in de Verenigde Staten. Zijn de grote namen bang om hun exclusiviteit te verliezen als ze inclusiviteit naar voor te brengen? Nochtans zijn de reacties telkens positief, en is de bewustmaking omtrent anorexia al lang geen taboe mee. In Frankrijk bijvoorbeeld is de wetgeving streng aangepast, en moeten modellen sinds 2017 een doktersvoorschrift kunnen voorleggen voor ze op de catwalk mogen. Klinkt als een win-win-situatie voor alle partijen, toch?
Inclusiviteit gaat verder dan maten en kleur
I love modelling because it is a way to express myself when words don’t always come easy. -Madeline Stuart
High-end mode biedt niet enkel inspiratie aan de ‘standaard’ vrouw. Dat bewijzen ook Marian Avila en Madeline Stuart, twee populaire modellen met het Syndroom van Down. Vooral de carrière van die laatste gaat als een sneltrein. De Australische deelde haar strijd met de weegschaal met meer dan 7 miljoen volgers om haar droom om als model door te breken te verwezenlijken. En met succes. Ze loopt al verscheidene jaren mee op de grote fashion weeks, verleende haar gezicht aan tientallen organisaties en heeft ondertussen ook haar eigen kledinglijn, 21 reasons why.
Dit bericht bekijken op Instagram
Vrouw zijn gaat verder dan je geslacht
I would say I’m waiting for, I guess, designers to open up their vision – Hari Nef
Als Belgische trots hebben we Hanne Gaby Odiele, die met haar interseksualiteit wereldwijd inspireert en vooral, mensen laten zien dat ‘een vrouw zijn’ meer is dan je geslacht. Maar ook buiten onze landsgrenzen flaneren er vertegenwoordigers van de LGBTQ+-community over de catwalks, om het taboe te doorbreken en te pleiten voor acceptatie, zoals Hari Nef, Lea T en Ruby Rose.
Stroomversnelling
Mode is een kunst die heel toegankelijk zou moeten zijn, aangezien iedereen kan genieten van een nieuw truitje of die perfecte jurk. Maar in de realiteit zien we dat ontwerpers het vaak lastig hebben met de lichamen waar ze hun creaties op presenteren. Wij hopen alvast dat deze positieve evoluties bij de volgende fashion weeks in een stroomversnelling komen.
- Wil je meer lezen over modellen die ijveren voor inclusiviteit op de catwalk? Dan is dit artikel wat voor jou: Deddeh Howard pleit voor diversiteit
- Meer weten over body-positivity in Vlaanderen? Anke Wauters en Sabine Peeters over bodyshaming en zelfliefde & de Echte Lijven-campagne
- Met deze campagne laat Zalando zien hoe het ook kan: Me.Unlimited van Zalando