Alleen reizen is niet eenzaam reizen
© Shutterstock

Alleen reizen is niet eenzaam reizen

Door Louise Hendrickx
Leestijd: 2 min

Alleen reizen zit in de (ski-)lift, zoveel is zeker. Na een lange zomer van reizen met kinderen en rekening houden met gemeenschappelijke agenda's, wordt het tijd voor een reisje voor jezelf. Kwestie van de winterblues nog voor te zijn. Nog niet helemaal overtuigd? Lees dan snel verder.

Meer dan een trend

Samenhokken in kangoeroewoningen en co-workingspaces mag dan nog zo populair zijn, toch is de trend om op je eentje erop uit te trekken groter dan ooit. We  blijven doorgaans langer single en we zetten graag een centje opzij om wat van de wereld te zien. Ook vrouwen in een relatie, met een job en zelfs met kinderen hebben al eens nood aan een goeie portie me-time. Kortom, alleen reizen is een fenomeen. De voordelen zijn dan ook niet te negeren.

solo_travelers_marieclaire

Shutterstock

 

Profiteer van je zelfstandigheid

Je bepaalt zelf waar je naartoe gaat, je hoeft maar één agenda te raadplegen, en je ontwijkt onaangename discussies over budget en planning. Heb je de Eiffeltoren al genoeg gezien en spendeer je liever een volledige dag in het Louvre? Niemand houdt je tegen. Skip je een snorkeltrip om eens te profiteren van het aanbod roomservice dat je hotel te bieden heeft? Live it up! Krijg je niet genoeg van je rondreis? Blijf dan nog een dag langer plakken.

Je bepaalt helemaal zelf het budget. Doe voldoende research over je bestemming en de cost of living. Ter plaatse nog een overnachting moeten zoeken klinkt spannend, maar houdt ook het risico in dat je op een duurdere plek wordt aangewezen. Kijk ook zeker eens naar hostels. Ze zijn lang niet allemaal meer de droevige slaapzalen waar we jaren geleden onze bosklassen doorbrachten. Veel hostels hebben ook privékamers beschikbaar.

vrouw-in-bloemenveld-marieclaire

Pexels

/

Alleen reizen boost je zelfvertrouwen

Je leert van je afbijten. Wees waakzaam en probeer niet al te paniekerig rondom je te kijken wanneer je even de weg niet vindt. Je kan nu niet rekenen op een sterke achterban, dus je zal wel verplicht worden om het haar op je tanden ongetrimd te laten. Bekijk het als een nieuw schoonheidsideaal.

Je kruipt uit je schulp. Wil je geen constante photobomb van een selfie-stick in je album? Dan zal je wel eens je camera moeten toevertrouwen aan een omstaander. Wie weet loopt het uit op een interessante ontmoeting. Toch een beetje last van heimwee? Doe een babbel met je buurvrouw op de tram, de barman of een winkelbediende. Mensen zijn vriendelijker dan je denkt. Sluit je aan bij (solo)travel-groepen op sociale media, zoals Women Who Travel op Facebook  en connecteer met vrouwen van over de hele wereld, en dan vooral specifiek van je bestemming.

vrouw_onder_parasol_marieclaire

Pexels

/

Het thuisfront

Bereid je goed voor op gemengde reacties. Deel je plannen pas van zodra ze concreet zijn, en je iedereen gerust kan stellen, en beloof regelmatig in te checken. Vaak komen relaties enorm onder druk te staan tijdens een reis.  Als je alleen op stap bent, zorg je zelf voor de sfeer, en geloof ons, dit gaat vaak makkelijker dan je denkt.Het voordeel is dat je dan precies weet waar je aan toe bent. Beter nog, misschien wordt het weerzien achteraf prettiger dan ooit.

Beginnen de reiskriebels al te komen? Lees hier voor ervaringen nog meer tips van rasechte solo-travelers.
Ben je al zeker van je vertrekdatum maar weet je nog niet waarheen? Dan geven we je graag nog wat inspiratie.
Top 6 bestemmingen voor backpackers7 travelblogs om bij te dromenTips & tricks voor meer ruimte in je kofferZorgeloos op reis met deze vijf handige apps

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Citytrip, Escape, Lifestyle, Planning, Reizen, Solo travel, Tips & tricks.