Banksy-schilderij dat zichzelf vernietigt gaat voor 21,9 miljoen euro onder de hamer
© Getty Images

Banksy-schilderij dat zichzelf vernietigt gaat voor 21,9 miljoen euro onder de hamer

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

Toen in 2018 een kunstwerk van Banksy zichzelf versnipperde nadat het verkocht was voor 1 miljoen euro, ontplofte er een kleine bom in de kunstwereld. Nu, drie jaar later, gaat het stuk op een veiling over de toonbank voor zo'n 21,9 miljoen euro. 

/

“We werden ge-Banksy-ed”; klonk het bij Sotheby’s senior director Alex Branczik toen een van de beroemdste werken van guerillakunstenaar Banksy zichzelf plots vernietigde. Girl With Balloon werd in 2018 verkocht voor zo’n 1 miljoen euro waarna het zichzelf versnipperde.

Lees ook: Het beste hotel ter wereld bevindt zich in Marrakech

Zoals gebruikelijk gaf de straatartiest zelf op Instagram meer context bij de stunt: “Een paar jaar geleden heb ik stiekem een ​​papierversnipperaar in een schilderij ingebouwd”, legt hij uit in een video die de installatie documenteert. “Voor het geval dat het ooit ter veiling wordt aangeboden.”

/

Love is in the bin

Het nieuwe, ‘voltooide’, kunstwerk kreeg na de stunt een nieuwe naam: Love is in the bin. De koper besloot uiteindelijk toch het stuk te kopen en betaalde daar zo’n 1,1 miljoen voor. Een goede investering, want de waarde van dat stuk is in de afgelopen drie jaar enorm gestegen. Er werd verwacht dat het kunstwerk bij de volgende verkoop van Sotheby’s tussen de 4 en 7 miljoen euro zal opleveren. Maar dat bleek nog veel meer te zijn, het stuk ging voor zo’n 21,9 miljoen euro onder de hamer.

Lees ook: Sylvia Van Driessche: “Het gedrag van narcisten als Bart De Pauw herkennen psychiaters meteen”

Banksy’s werken doen het ook zonder zijn stunts en grappen bijzonder goed op veilingen. Banksy staat bekend om zijn humoristische, maatschappijkritische muurschilderingen die onaangekondigd verschijnen in de straten wereldwijd. Hij verscheen het laatst tijdens een reeks in enkele Britse kustplaatsen waar hij naar zeggen een ‘Great British Spraycation’ hield.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Banksy, Kunst, Londen.