Bakken voor beginners: zo win jij Bake-off Vlaanderen 2019
© Unsplash

Bakken voor beginners: zo win jij Bake-off Vlaanderen 2019

Door Laura Dabekaussen
Leestijd: 1 min

Voor Julie Van den Driesschen kent de keuken geen geheimen meer. Meer nog, als kers op de taart werd ze onlangs de winnares van Bake-off Vlaanderen 2018! Voor Marie-Claire deelt ze haar belangrijkste tips zodat ook jij een keukenprinses wordt.

Beste hobbybakker van Vlaanderen

Julie Van den Driesschen sleepte onlangs de titel ‘beste hobbybakker van Vlaanderen’ in de wacht. Hoe kon het ook anders met haar pièce de resistance? Een taart van drie verdiepingen, verwijzend naar de Disneyfilm Belle En Het Beest, inclusief suikerroos en glazen stolp. Spectaculair! Nu deelt ze al haar tips, zodat jij ook kunt opscheppen.

/

De 9 gouden tips

  1. Een heel simpele tip, maar erg cruciaal: open de ovendeur niet tijdens het bakken! De temperatuur en luchtstroom verandert hierdoor en zal het gebak doen mislukken. Als je toch benieuwd bent of je creatie vormt krijgt gebruik je simpelweg het ingebouwde lampje waarmee je je gebak in het oog kan houden.
  2. Gebruik geen aluminiumfolie in je oven. Dit beïnvloedt de temperatuur waardoor je niet het gewenste resultaat krijgt.

  3. Zakt je luchtige taart in nadat hij uit de oven komt? Dan was het temperatuurverschil te groot en heb je de taart laten ‘schrikken’. Laat de taart na het bakken nog even rusten in de oven. Hierdoor kan de temperatuur geleidelijk aan dalen en zal het gebak beter zijn vorm bewaren.
  4. Als je blind wil bakken helpt het om het bakpapier eerst op te frommelen en goed te verkreukelen. Het bakpapier laat zich erna makkelijker in de vorm leggen en blijft ook beter liggen.
  5. Gebruik steeds een donkere bakvorm. Deze zal de warmte beter geleiden en voor een uniformer resultaat zorgen.
  6. Bakkers weten het al langer: een hogere vochtigheid in de ovenruimte levert betere bakresultaten op.  Knapperig van buiten en zacht van binnen.
  7. Plaats een rechthoekig gerecht, zoals brood of cake, altijd dwars (in de breedte) in de oven. Hierdoor heb je een mooiere uniformere bruining.
  8. Zorg ervoor dat je oven proper is vooraleer je begint te bakken. Overblijvende etensrestjes kunnen verbranden waardoor je gebak een ongewenste geur kan krijgen.
  9. Laat je vooral niet demotiveren als het eens niet lukt. Een keukenprinses is niet op één dag geboren!

Bake-off met Julie?

Wil je Julie graag live aan het werk zien? Schrijf je dan in voor haar kookworkshop en krijg tips uit eerste hand.

Voor meer recepten kan je terecht op de website van VIER.

Lees meer

Aperitievenop niveau in Antwerpse pop-up Caffè Torino

Coffeelabs lanceert nieuwe foodspot in Antwerpen Midori

Steeds meer Belgen lunchen te snel en achter hun bureau

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Bake-off vlaanderen, Bakken, Food, Gebak, Julie van Den Driessche, Koken.