Steeds meer Belgen lunchen te snel en achter hun bureau
© Uber Eats

Steeds meer Belgen lunchen te snel en achter hun bureau

Leestijd: 1 min

De lunchpauze is het moment om even te ontspannen, zodat je de rest van de dag weer productief kan werken.Uit een onderzoek blijkt nu dat Belgen steeds minder tijd nemen om te lunchen en dat vaak zelfs achter hun bureau doen.

De lunch is een belangrijke maaltijd om energie op te doen voor de rest van je werkdag. Toch lijken weinig Belgen daar stil bij te staan. Een nieuw onderzoek van Uber Eats en YouGov onthult de Belgische eetgewoonten in vergelijking met de rest van Europa. Daaruit blijkt dat we toch niet altijd zo goed scoren.

6% luncht niet

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste kantoormedewerkers kiezen voor een traditionele lunch. Sterker nog, 1 op de 4 Belgen eet elke dag hetzelfde tijdens de lunch. Zo kiest 74% voor een zelfgemaakte sandwich, 45% voor een salade, 38% voor pasta en 33% voor restjes van thuis. Polen eten nog vaker dan wij dagelijks hetzelfde (33%), terwijl de Nederlanders het meest variëren.

Die beperkte lunch is waarschijnlijk te wijten aan onze te korte lunchpauze. De gemiddelde Belgische werknemer neemt een pauze van 38 minuten, terwijl een alarmerende 6% zelfs helemaal niet pauzeert om te lunchen. Er is een opvallend verschil met Zuid-Europese landen. De Portugezen nemen gemiddeld 58 minuten pauze, gevolgd door de Italianen die 53 minuten pauze nemen. Polen scoren nog slechter dan ons, zij lunchen gemiddeld 22 minuten.

lunchen

Pers

Meer lezen? Gezonde en eenvoudige lunchrecepten om mee te nemen naar het werk.

Lunch ‘Al Desko’

Een andere negatieve trend is dat we ook steeds vaker achter onze bureau (wat ook  ‘al desko‘ wordt genoemd) lunchen. Maar liefst 42% van de Belgen eet, verlaat zijn werkplek niet. 28% werkt zelfs gewoon door tijdens de middagpauze. Roemenen zijn nog grotere workaholics. Zij eten meestal ‘al desko’, terwijl de Zweden het vaakst hun middagpauze spenderen in een gedeelde ruimte op het werk.

Door de opkomst van de vele on-demand services laten steeds meer werknemers ook hun lunch leveren op het werk. Velen zien het voordeel van een warme maaltijd tijdens de lunch (33%), vinden het fijn om niets zelf te moeten maken (36%) en zijn fan van de snelle levertijden (27%). Hierdoor stappen ook meer mensen af van hun traditionele lunch en kunnen ze meer variëren of zelfs kiezen voor exotische gerechten.

Meer lezen? De 3 originele lunchplekjes in Mechelen

Voedingsdeskundige Amanda Hamilton benadrukt ten slotte hoe belangrijk een lunch is: “De gemiddelde Europeaan werkt 40,3 uur per week. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat je je niet zo lang kan concentreren zonder pauze. Daarom is het belangrijk om tijd te nemen voor een lunchpauze en goede keuzes te maken zodat je je tijdens je werkuren zo goed mogelijk voelt.”

Meer lezen? Onderzoek: waarom vriendschap op de werkvloer zo belangrijk is

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Lunch, Onderzoek, Werk.