“De pil verhoogt het risico op trombose ook, en daar hoor je niemand over”
© Getty Images

“De pil verhoogt het risico op trombose ook, en daar hoor je niemand over”

Door Naomi Wouters
Leestijd: 1 min

Het vaccin AstraZeneca zorgt de laatste dagen voor veel commotie na enkele meldingen van bloedklonters. AntiConcept!, een campagne die focust op de sensibilisering rond hormonale anticonceptie, benadrukt dat een trombose na gebruik van de pil veel vaker voorkomt. Lees meer over de campagne en waarom het zo belangrijk is om je te informeren.

/

AntiConcept!

Na het overlijden van een vriendin aan een trombose veroorzaakt door de pil, richtte Ans Van Gasse, samen met enkele vriendinnen, AntiConcept! op. Ze merkten al snel op dat er een grote nood is aan sensibilisering bij onder andere vrouwen die de pil nemen en artsen. Op Instagram en Facebook stellen ze het goede voorbeeld en informeren ze vrouwen actief over de pil.

Niet tegen de pil

Ans benadrukte in een interview op StuBru dat de campagne de pil niet afkeurt. Ze willen vooral dat vrouwen geïnformeerd de pil nemen. Dat ze zich bewust zijn van de risico’s die gepaard gaan met de pil, zoals het feit dat men een bloedklonter kan oplopen, die mogelijks kan verergeren. Een op de duizend vrouwen sterft jaarlijks aan de pil. Dat kan vermeden worden door een betere opvolging door huisartsen, meer kennis van de risico’s en meer bewustzijn rond erfelijkheidsstoornissen die die risico’s verhogen.

“Het is goed dat de gevolgen van het vaccin AstraZeneca nader onderzocht worden, en ook wij bij AntiConcept! zijn fan van voorzichtigheid en voorzorg in de geneeskunde. Daarom vinden we het spijtig dat de anticonceptiepil, waarvan is aangetoond dat het tot hogere risico’s op trombose leidt, niet dezelfde aandacht krijgt als ze verdient”, schrijft ze op Instagram.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door AntiConcept! (@an.ti_con.cept)


/

Geïnformeerde vrouwen

Verder geeft Ans aan dat studies reeds bewezen dat een trombose minder vaak voorkomt bij goed geïnformeerde vrouwen. Ze zijn op de hoogte van de risico’s waar ze zelf op kunnen letten om een trombose te vermijden. Symptomen van de pil kunnen ook verergeren in combinatie met andere medicatie, opnieuw iets waar vrouwen zich niet altijd bewust van zijn. Wanneer een arts de vraag stelt of men nog andere medicatie neemt, vergeet men vaak het gebruik van de pil te vermelden.

De campagne wil uiteindelijk een open conversatie over de pil en zijn bijwerkingen bekomen.

Wil jij bijdragen aan de sensibilisering rond de pil? Neem dan zeker een kijkje op hun Instagram en teken de petitie.

Lees meer Marie Claire op: 9 milieuvriendelijke seksspeeltjes om je seksleven duurzamer te maken,Zo behandel je hormonale acne,Vijf tips van een diëtiste om een positief lichaamsbeeld op te bouwen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: AntiConcept!, Anticonceptie, De pil.