Angélique Van Gils, mede-oprichter van Pursuit Femmes: “Samen staan we sterker”
© Eefje De Coninck & Senne Van der Ven

Angélique Van Gils, mede-oprichter van Pursuit Femmes: “Samen staan we sterker”

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Gelijkheid is een maatschappelijke verbintenis en geen strikt feministische aangelegenheid: het is een strijd waar iedereen beter van wordt. Veel vrouwen werken elke dag om genderongelijkheid aan te kaarten: overtuigd, geïnspireerd, vastbesloten maar helaas soms ook onzichtbaar. De Internationale Vrouwendag op 8 maart is het uitgelezen moment om acht Belgische feministen die te vaak in de schaduw blijven staan, onder de aandacht te brengen.

/

Beschouw je vrouw-zijn als een voordeel of nadeel in jouw professionele omgeving?

“De wereld van stoffenleveranciers, kleermakers en maatpakken is een mannenwereld. Ik raakte van jongs af aan gewend om met mannen om te gaan en was me vaak niet eens bewust dat ik in een mannenuniversum werkte. Ik ervaarde dat vooral als een voordeel: ik leerde de wereld vanuit hun standpunt te bekijken, wat ik als verrijkend beschouw. Mannen zijn gedreven, gefocust op hun doelen en blijven gaan: daar heb ik wel bewondering voor. Ik heb me steeds gelijkwaardig gevoeld. De enkele keren dat er wrijvingen waren, was het probleem telkens het grote ego van de mannen. Dan komt het er op aan om grenzen te stellen en op je strepen te staan.”

Lijkt seksisme af te zwakken of is het tegendeel waar?

“Als ik de relaties tussen mijn dochters Joy en Jill – met wie ik Pursuit Femmes leid – en hun partners zie, merk ik een verschuiving. De taken worden evenwichtiger verdeeld, alles verloopt fluïde. Ook in mijn omgeving zie ik mannen meer zorgtaken op zich nemen, waardoor vrouwen meer ruimte en kansen krijgen. Samen staan we sterker.”

Kan je een voorbeeld geven van een situatie waarin je benadeeld geweest bent als vrouw?

“Toen ik op mijn 25ste mijn eerste dochter kreeg, werkte ik ook al als zelfstandige. Van een vergoeding of zwangerschapsverlof was geen sprake. De combinatie tussen een familie stichten en een bloeiende carrière uitbouwen is vaak niet evident. Want in de praktijk is ouderschap
meestal nog een aangelegenheid van de moeder.”

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"