Rosa Caldarola, lady chef in brasserie Juliana: “Geslacht moet een detail zijn”
© Jerome Herbaut

Rosa Caldarola, lady chef in brasserie Juliana: “Geslacht moet een detail zijn”

Door Aurélia Dejond
Leestijd: 1 min

Gelijkheid is een maatschappelijke verbintenis en geen strikt feministische aangelegenheid: het is een strijd waar iedereen beter van wordt. Veel vrouwen werken elke dag om genderongelijkheid aan te kaarten: overtuigd, geïnspireerd, vastbesloten maar helaas soms ook onzichtbaar. De Internationale Vrouwendag op 8 maart is het uitgelezen moment om acht Belgische feministen die te vaak in de schaduw blijven staan, onder de aandacht te brengen.

/

Beschouw je vrouw-zijn als een voordeel of nadeel in jouw professionele omgeving?

“Anno 2022 houden veel mannen nog steeds niet van vrouwen die zich in een machtspositie bevinden. De wereld van de gastronomie is erg mannelijk, op alle niveaus. Mannen houden graag een afstand tussen zichzelf en vrouwen. Misschien niet systematisch, maar het komt toch vaak voor. Als vrouw moet je vastberaden, gepantserd en gemotiveerd zijn.”

Lijkt seksisme af te zwakken of is het tegendeel waar?

“Ik merk een duidelijk verschil tussen de verschillende generaties, zonder te willen veralgemenen. Jongens van mijn leeftijd lijken meer open en bewust te zijn van de strijd voor gelijkheid. Ik ervaar dit bij mijn huidige team, dat volledig uit mannen bestaat: we zijn jong, gepassioneerd en gedreven door hetzelfde project, meer gericht op teamspirit dan op stigmatisering. Mijn vrouwelijke kant is een toegevoegde waarde, we vullen mekaar aan en focussen op respect.”

Kan je een voorbeeld geven van een situatie waarin je benadeeld geweest bent als vrouw?

“De regels die de maatschappij oplegt, blijven gelden. Veel vrouwen geven hun professionele carrière op omdat ze ervoor kiezen een gezin te stichten. Wat mij betreft, staat het één het ander niet in de weg. Als je toegeeft aan de heersende voorschriften is vrouw-zijn nog steeds een strijd. Geslacht zou een detail moeten zijn, geen criterium voor de levenskeuzes die we maken. We moeten ons blijven verzetten.”

Redactie Marie Claire De artikels van >