Loubna Khalkhali, journalist voor VRT NWS: “Ik werd een rebel genoemd omdat ik wilde studeren”
© @loubnaek

Loubna Khalkhali, journalist voor VRT NWS: “Ik werd een rebel genoemd omdat ik wilde studeren”

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Gelijkheid is een maatschappelijke verbintenis en geen strikt feministische aangelegenheid: het is een strijd waar iedereen beter van wordt. Veel vrouwen werken elke dag om genderongelijkheid aan te kaarten: overtuigd, geïnspireerd, vastbesloten maar helaas soms ook onzichtbaar. De Internationale Vrouwendag op 8 maart is het uitgelezen moment om acht Belgische feministen die te vaak in de schaduw blijven staan, onder de aandacht te brengen.

/

Beschouw je vrouw-zijn als een voordeel of nadeel in jouw professionele omgeving?

“De redactie van Vranckx bestaat voornamelijk uit blanke, oudere mannen. Vrouwen zijn in de minderheid. Wat niet wil zeggen dat we geen kansen krijgen om ons ding te doen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannelijke en vrouwelijke journalisten: iedereen moet zijn job goed uitvoeren. Mijn baas is uiterst empathisch en menselijk, wie weet zou mijn persoonlijkheid met een ander type baas wel botsen? Op deze redactie krijg ik in ieder geval de ruimte om vrouw én mezelf te zijn.”

Lijkt seksisme af te zwakken, of is het tegendeel waar?

“In mijn omgeving werden meisjes opgevoed met strenge regels. De gesprekken met leeftijdsgenoten gingen voornamelijk over trouwen en kinderen krijgen. Een uitspraak die ik regelmatig hoorde: waarom studeer je zo hard als je toch in de keuken zal belanden? Ik werd een rebel genoemd omdat ik ging studeren en een carrière wilde uitbouwen. Gelukkig zie ik een verschil bij de jongere generatie. Ze is vrijer en gebruikt de kansen die hun aangereikt worden, mede dankzij mijn generatie die deuren voor hen heeft opengebroken. Mijn zus, die tien jaar jonger is, vindt het vanzelfsprekend dat ze haar rijbewijs kan behalen en studeren.”

Kan je een voorbeeld geven van een situatie waarin je benadeeld geweest bent als vrouw?

“Ik ontvang regelmatig haatberichten, via Instagram. Als je als vrouw een mening hebt die niet mainstream is, krijg je ervan langs van de conservatieve garde. Maar ik laat me het zwijgen niet opleggen. Als ik zo’n berichten krijg, weet ik dat ik goed bezig ben.”

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"