Weekendtip: Ontdek Meisterwerke, weefkunst op zijn mooist
© Pers

Weekendtip: Ontdek Meisterwerke, weefkunst op zijn mooist

Leestijd: 1 min

Met haar tweede collectie Meisterwerke brengt Isabelle Torrelle de Vlaamse weefkunst naar een nieuw hoogtepunt. Barok, een beetje bizar, functioneel en toch vol ironie. Ontdek zelf de opvallende panelen van Meisterwerke op het #ikkoopbelgisch-parcours tijdens Design September.

Kruis 6 tot en met 30 september maar aan in je agenda, want dan vindt Design September opnieuw plaats. Tijdens het festival vind je op verschillende locaties in Brussel honderden evenementen rond design. Een van die evenementen is het #ikkoopbelgisch-parcours, waar je tal van Belgische merken en designers kan ontdekken. Een van de hoogtepunten van het parcours is de Meisterwerke collectie van Isabelle Torrelle.

Ironische panelen

Meisterwerke is een realisatie van Isabelle Torrelle en Christian Otto. Otto neemt de organisatorische taken voor zijn rekening, Torelle de creatieve. Isabelle heeft een diploma Textiel van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten op zak, maar na jaren in de industrie knaagde het verlangen naar meer. “In de sector spelen we te vaak op veilig, terwijl we in België net heel trots op onze weefkunst mogen zijn. Op een zeker ogenblik had ik er genoeg van en ben ik van de ene dag op de andere gestopt.”

Torrelle wou meer gaan doen met die eeuwenoude weeftechnieken. “Met behulp van moderne technologie kunnen we preciezer zijn dan ooit, maar weven blijft nog steeds een ambacht. Ik combineer twee technieken van weven en broderie, waardoor ik veel meer dimensie en kleur in mijn afbeeldingen krijg.”

Het resultaat mag er zeker zijn. Het werk van Isabelle  Torrelle zijn unieke panelen, die bizar, ironisch en vooral heel mooi zijn. In haar eerste collectie, The Historians, bracht ze twee opmerkelijke figuren in beeld. Een ogenschijnlijk laatmiddeleeuwse man en vrouw, maar dan met een sleeve tattoo uit de 21ste eeuw. In Les Femmes des Delft zie je een jonge vrouw in een mooi landschap, maar dan met een enorme tatoeage van Delftse motieven op haar rug.

Functionele waarde

De kunstenares wou meteen dat haar werken niet enkel een decoratieve, maar ook een functionele waarde hebben. Alle panelen kunnen gebruikt worden als kamerscherm, gemonteerd in een metalen voetsteun. Ze zijn gevuld met hoogwaardig geluiddempend materiaal, waardoor ze ook een praktisch nut hebben. Net zoals de panelen uit de middeleeuwen zorgen ze niet enkel voor decoratie, maar ook voor isolatie.

Elk paneel wordt slechts in een beperkte oplage gemaakt. Bovendien kan ze ook specifieker maatwerk aanbieden, waarbij klanten zelf bepaalde nuances kunnen kiezen. Je kan het werk van Isabelle Torrelle ontdekken op Ik koop Belgisch in de vitrine van Camille Belgian Creation. Zij is een van de 16 kunstenaars, collectieven en merken die hun werk tentoonstellen in Brussel tijdens Design September.

Ontdek Meisterwerke van 6-30 september 2018 op #ikkoopbelgisch. Vitrine Camille Belgian Creation, Leon Lepage 11, 1000 Brussel.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Ik koop Belgisch, Isabelle Torrelle, Meisterwerke.