Alles wat je moet weten over #EndSARS
© Getty Images

Alles wat je moet weten over #EndSARS

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Wanneer je de afgelopen dagen een kijkje nam op sociale media zag je wellicht heel wat mensen berichten en foto's reposten met de hashtag #EndSARS. Wat wil dat eigenlijk zeggen? En wat is er dan aan de hand in Nigeria? Wij leggen het voor je uit.

/

Wat is SARS?

Eerst en vooral is het belangrijk dat je begrijpt wie of wat SARS is. De Special Anti-Robbery Squad (SARS) is een speciale politieunit die gekend staat voor het gebruik van extensief geweld, seksuele intimidatie en buitengerechterlijke executies tegen jongeren in Nigeria. De groep werd in 1992 opgericht om misdaad tegen te gaan in Lagos, de dichtst bevolkte stad van het Afrikaanse continent.

Bij de oprichting van de SARS-unit werd anonimiteit als essentieel beschouwd om bendes aan te pakken. Om die reden deden de agenten hun werk in burgerkledij en vervoerden zij zichzelf in annonieme busjes, waardoor ze onopgemerkt te werk konden gaan. Echter, naarmate de politie-eenheid groter werd en zich ook buiten Lagos ging vestigen, werd de gewaarborgde anonimiteit een opportuniteit voor misbruik die moeilijk te rapporteren en bestraffen was.

De laatste jaren wordt de SARS-eenheid voornamelijk beschuldigd van aanvallen op jonge mensen. Jongeren, voornamelijk zij die er goed gekleed uitzien, worden afgetroggeld voor geld, gemarteld en misbruikt en zelfs gedood wanneer de slachtoffers zich verzetten. Amnesty International deelde in juni nog een statement waarin werd verteld dat zij sinds januari 2017 tot en met mei 2020 meer dan 82 gevallen van misbruik en executies door SARS-agenten heeft gedocumenteerd.

/

#EndSARS

Sinds 8 oktober zijn er menig vreedzame protesten uitgebroken in Nigeria tegen SARS. De aanleiding was een video die online verscheen waarin te zien is hoe een SARS-agente een jonge man neerschiet. Deze video was voor vele Nigerianen de druppel. Onder de beweging ‘#EndSARS’ vragen protesteerders de overheid om structurele hervormingen door te voeren in het korps, de eenheid verantwoordelijk te houden van de misdaden en een compensatie voor slachtoffers en hun families.

En nu? De president van Nigeria, Muhammadu Buhari, ontmantelde op 11 oktober de politie-eenheid. Er zou sprake zijn om in de plaats van de SARS een nieuwe eenheid, een Special Weapons and Tactics-team (SWAT), op te richten. Niet verwonderlijk stuit die beslissing ook op weerstand. Ondertussen is de visie van de #EndSARS-beweging dan ook uitgegroeid tot een groter doel. Naast een einde maken aan politiegeweld willen protesteerders ook strengere controles op de veiligheidsdiensten en een herziening van de manier waarop het land geleid wordt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amnesty International 🌎 (@amnesty) op

De protesten zijn met andere woorden nog steeds aan de gang en zorgen voor heel wat oproering. Vreedzame demonstranten worden namelijk onderdrukt met traangas en vuurschoten. Sinds de start tegen het politiegeweld in Nigeria zijn officieel al 51 burgers om het leven gekomen. Dat meldde president Muhammadu Buhari deze week. Men verwacht dat deze cijfers in werkelijkheid vele hoger liggen, tot wel 5 keer hoger. Op Twitter liet het Nigeriaanse leger dan weer weten dat enige berichten over soldaten die burgers ombrengen als ‘fake news’ bestempeld moeten worden.

/

En de Nigeriaanse overheid?

Op 4 oktober 2020 zou het Nigeriaanse politiecorps de activiteiten van SARS een halt hebben toegeroepen. Maar aangezien de SARS-eenheden al meerdere keren opgedoekt werden, nemen demonstranten hier geen genoegen mee. Op 10 oktober 2020 meldde de president dan weer hervormingen door te willen voeren, maar SARS niet op te doeken. Moest het niet zijn dat dit soort statements al jaren verkondigd worden, zouden demonstranten het misschien nog geloven. Niets is echter minder waar.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amnesty International 🌎 (@amnesty) op

/

Hoe kan jij helpen?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amnesty International 🌎 (@amnesty) op

Eén van de makkelijkste manieren om te helpen is door #EndSARS-berichten te delen op social media. Help mee de situatie zichtbaar te maken en het nieuws te delen, op die manier blijft #EndSARS niet langer onzichtbaar. Het is belangrijk dat mensen weten en begrijpen dat zulke problemen plaats vinden.

Daarnaast zijn er verschillende #EndSARS petities die je online kan tekenen, zoals deze van Amnesty International. Doneren is ook een optie.

Lees meer Marie Claire op: Jezelf immuun eten tegen corona, een mythe of een mogelijkheid?, Vrouwenbeweging schakelde een jaar over naar 30-urenwerkweek: “Kwaliteit van leven stijgt” en Week van de Fairtrade: 5 simpele gerechten met eerlijke producten.

Tags: #EndSARS, Amnesty International, Nigeria, Politiegeweld.