Cava, champagne of prosecco? Een handleiding in de verschillende soorten bubbels
© Shutterstock

Cava, champagne of prosecco? Een handleiding in de verschillende soorten bubbels

Leestijd: 2 min

Voor wie de bubbels door het drankje niet meer ziet, maakten wij een simpele handleiding in alle verschillende soorten. Fijne feesten!

/

Je las de dramatische berichten over een mogelijke schaarste aan champagne misschien ook al. Door de coronapandemie zaten de productielocaties twee maanden dicht, en er is ook een tekort aan champagneflessen. Maar niet getreurd, er zijn nog heel wat andere heerlijke bubbels op de markt. Wij gidsen je hieronder door alle verschillende soorten.

Wat is champagne?

Met deze bubbels is het ooit allemaal begonnen. Zoals je wellicht weet, komt de naam van de Champagnestreek in Frankrijk. Het wordt gemaakt van druiven die groeien in deze streek, en mag ook enkel gemaakt worden met druiven uit de regio. De specifieke geografie, de bodem en het klimaat zorgen namelijk (deels) voor de typerende smaak van champagne. De gisting gebeurt in de fles, wat volgens een proces verloopt dat in overeenstemming moet zijn met de zeer strikte criteria van de regio Champagne. Het CIVC houdt al deze stappen nauwlettend in de gaten, zodat het keurmerk bewaard blijft.

Lees ook: Is een MicroFarm de toekomst van ons eten?

Wat is cava?

België is de op één na grootste importeur van cava wereldwijd. De Spaanse sprankelende wijn is dan ook bijzonder populair in ons land. Het gistingsproces van cava gebeurt net zoals champagne in de fles, al duurt het wel een viertal maanden minder lang. Het grootste verschil zijn echter de druivensoorten. De regels in Spanje zijn een stuk minder streng, vaak worden er voor cava dan ook verschillende druiven door elkaar gemixt en er mag meer van geproduceerd worden. Dat zorgt ervoor dat het prijskaartje van cava een stuk voordeliger is dan dat van champagne.

Wat is prosecco?

Het Italiaanse antwoord op de Franse en Spaanse sprankelende wijn is prosecco. Deze bubbels worden slechts gemaakt van één soort proseccodruiven en de vergisting gebeurt niet in de fles maar in een tank. Het kenmerkende “gist aroma” van champagne en cava ontbreekt hierdoor. Prosecco wordt – in tegenstelling tot champagne – niet beter met de jaren, maar is bedoeld om meteen te drinken. Door het snelle productieproces is prosecco nog goedkoper dan cava.

Shutterstock

Wat is crémant?

Deze mousserende wijn kent zijn oorsprong in Frankrijk en wordt op exact dezelfde manier geproduceerd als champagne. Het verschil zit hem in de regio waar crémant gemaakt wordt: overal in Frankrijk, buiten in de Champagnestreek. Sinds 1989 is de term Crémant door de Franse wetgeving beschermd. De prijs van een fles crémant ligt wat tussen die van champagne en cava in.

Wat is lambrusco?

Lambrusco is een variant op prosecco en komt eveneens uit Italië. Het drankje wordt gemaakt van de lambruscodruif, wat het een rode kleur geeft. De vergisting gebeurt verder ook in een tank en de sprankelende wijn wordt meestal licht gekoeld gedronken.

Wat is espumante?

Espumante is de champagne van de Portugezen. De fermentatie gebeurt hier ook in de fles, al wordt de koolstofdioxide uiteindelijk in de wijn gespoten waardoor de felle bubbels ontstaan. Espumante is overigens niét hetzelfde als espumosos, een bijzonder goedkope Portugese schuimwijn.

Wat is asti?

Deze mousserende wijn komt uit Italië, meer bepaald uit de gelijknamige streek genaamd Asti. Al wordt het ondertussen wel in meer streken geproduceerd. Asti bevat iets minder alcohol dan de voorgaande dranken en is zoeter qua smaak dan prosecco.

Lees ook: Deze Belgische groenterestaurants horen bij de beste van de wereld.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Champagne.