Dit effect heeft de uurwisseling op jouw slaap
© Unsplash

Dit effect heeft de uurwisseling op jouw slaap

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

De dagen worden korter, het wordt kouder buiten en de zon? Die laat zich minder zien. Ja hoor, de winter staat weer voor de deur. Dat betekent ook dat we in de nacht van 28 oktober de klok een uurtje terugdraaiden, van 3u naar 2u. We mogen een uurtje langer slapen en hoewel dat misschien niet al te slecht klinkt, is het niet fantastisch voor je slaapritme.  

/

Volgens cijfers van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België slaapt 1 op de 3 Belgen slecht en heeft 20% last van chronische slapeloosheid. En dat kan voor heel wat kwaaltjes zorgen. Een slaaptekort, slapeloosheid, een onderbroken slaapritme, etc. kunnen ervoor zorgen dat je meer hoofdpijn hebt, je minder kan concentreren en uiteraard ook moe bent. Bij een groot slaaptekort kan je reactiesnelheid bijvoorbeeld trager zijn, heb je een verhoogd risico op o.a. diabetes en kan je geheugenproblemen krijgen.

Mini-jetlag

Onze slaap hangt af van ons bioritme, onze interne klok. Die werkt onder invloed van het slaaphormoon melatonine, wat je lichaam vooral aanmaakt wanneer het donker is. In de winter krijgen we minder licht dan tijdens andere seizoenen waardoor ons bioritme in de war raakt. Vaak zijn we overdag moe door het weinige daglicht, wat er dan weer voor zorgt dat we ons ‘s avonds ineens niet meer moe voelen.

Lees ook: De 54321-methode: een snelle truc om angst- en paniekaanvallen te overwinnen

De omschakeling naar het winteruur, wordt door velen dan ook ervaren als een mini-jetlag. Als je gewend bent om op redelijk vaste momenten te gaan slapen en op te staan, dan brengt een uur zeker wel wat verandering mee. Vooral kinderen hebben er last van. Een manier om ze er aan te doen wennen? Ze enkele dagen voor de omschakeling een kwartiertje later naar bed sturen en later laten opstaan. Zo programmeer je eigenlijk je je bioritme opnieuw, aangepast aan het winteruur.

/

Geluid

Daarnaast kunnen rustige geluiden een enorm verschil maken voor je gaat slapen. Dat meent ook doctor Shelby Harris, die gespecialiseerd is in de behandeling van slaapproblemen. Ik raad mensen aan om elke avond een half uurtje ontspanning in te plannen voor ze gaan slapen, en daar spelen geluiden een belangrijke rol in. Het is belangrijk om iets te vinden dat je helpt om “in the moment” te zijn, om te kalmeren en je te focussen op wat je hoort. Het is daarbij essentieel dat je ontdekt welk geluid voor jou werkt om slaap op te wekken, want dat varieert van persoon tot persoon”, stelt Harris.

Lees ook: Wat is een paniekaanval en hoe krijg je er grip op?

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Gezondheid, Slaap, Winteruur.