Magisch, eerlijk, stoutmoedig én ze bracht gevoelige onderwerpen aan het licht die in haar tijd als provocerend werden ervaren. Nu? Een boegbeeld van een sterke feministische vrouw. Wie is Frida Kahlo én wat maakt deze tentoonstelling zo speciaal? Ontdek er hier alles over.
<<Lees ook – De Belgische modefotograaf Mous Lamrabat verovert de wereld: “Ik ben geen kontenlikker”>>
Frida Kahlo
De kans is groot dat je Frida Kahlo al wel eens ergens gezien hebt. Een androgyne uitstraling met doorlopende wenkbrauwen en bloemen in haar haar. Vele ketens hebben haar in het verleden gebruikt als illustratie, zo werd er een barbiepop ontworpen die op haar lijkt en zijn er tal van T-shirts verschenen met een afdruk van haar gezicht. Maar wie is ze nu eigenlijk?
Frida Kahlo werd geboren in 1907 in Mexico en is dochter van een Mexicaanse moeder en een immigrant uit Duitsland. Op haar zesde kreeg ze polio en op haar achttiende overleefde ze een zwaar ongeluk op de bus. Het was een wonder dat ze werd gered na twee jaar operaties en behandelingen. Na het ongeluk moest ze een speciaal metalen korset dragen om haar rug recht te houden. In haar 47 levensjaren onderging Frida minstens 32 chirurgische ingrepen.
Toen ze na het ongeluk bedlegerig was, werd er een speciale ezel ontworpen (zie foto) zodat ze liggend kon schilderen.
Kahlo schreef: “Ik begon te schilderen tijdens mijn herstel na een zwaar ongeluk waardoor ik bijna een jaar in bed moest blijven. In dat jaar heb ik gewerkt met spontane impulsen en vooral met mijn gevoel. Ik heb nooit een opleiding gevolgd of iemands invloed nagedaan. Op deze manier kon ik mijn gevoel uiten wat op geen enkele andere manier had gelukt. Mijn onderwerpen van mijn ontwerpen waren mijn gemoedstoestanden en dit heb ik geobjectiveerd in figuren van mezelf. Dit was het meest oprechte en reële dat ik kon doen om uit te drukken wat ik vanbinnen en vanbuiten voelde.”
Frida Kahlo had een open relatie met Diego Riviera. Zij en haar man hadden allebei relaties met anderen, Frida zowel met mannen als met vrouwen. Ze kon geen kinderen krijgen door haar slechte gezondheid. Ze raakte wel een aantal keren zwanger, maar dat eindigde altijd in een miskraam. Die vrouwelijke ervaring kan je waarnemen in veel werken van haar. Dikwijls heel expliciet, met bloed, navelstrengen en foetussen én dat maakt haar net zo populair. Vrouwen kunnen zich vaak herkennen in thema’s die ze via beeld naar voren bracht.
<<Lees ook – Artsper: het platform dat kunst voor iedereen toegankelijk maakt>>
Expo ‘Her Photos’
Naast het schilderen was Kahlo ook begeesterd door fotografie. Frida nam zelf foto’s, maar stond ook voor de lens van een aantal beroemde fotografen waaronder Nickolas Muray, met wie ze jarenlang een knipperlichtrelatie had. Ze verzamelde doorheen haar leven een collectie van meer dan 6000 foto’s. Kahlo richtte zich met haar foto’s vooral op familie en vrienden. Na haar dood in 1954 werd haar woning, het ‘Casa Azul’ ingericht als een museum. Haar persoonlijke fotocollectie lag meer dan vijftig jaar lang opgeborgen in de badkamers van dat huis. In het Sint-Pietersabdij kan je nu 242 foto’s uit die overvloed bewonderen. Ze laten de bezoeker kennis maken met zowel gelukkige als ongelukkige momenten, dit allemaal puur in beeld gebracht.
De foto’s reizen sinds 2009 de wereld rond en zijn nu voor de eerste keer in België te zien tot en met 22 augustus in de Sint-Pietersabdij in Gent. Alle info en online tickets vind je terug op de website. Ohja, voor de allerjongsten is er een ‘Viva Frida’ gidsje om spelenderwijs op zoek te gaan naar de bijzonderheden in Frida’s foto’s. Dus, een ideale familie-uitstap!
Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook: “Waarom musea belangrijk zijn in de opvoeding van je kinderen“