Blue Monday: zo hou jij het geluksstofje dopamine op peil
© Getty Images

Blue Monday: zo hou jij het geluksstofje dopamine op peil

Door Enya Torrez
Leestijd: 3 min

Blue Monday, ook wel gekend als de meest deprimerende dag van het jaar, vindt vandaag plaats. Door het feelgood-hormoon dopamine op peil te houden, geef je tegengas. Wij leggen uit hoe je dat doet. 

/

Eet jezelf gelukkig

Je hebt vast al eens van serotine en dopamine gehoord. Waar serotine eerder kalmerend werkt, heeft dopamine net een opwekkend effect. Telkens wanneer je volgens jouw hersens een beloning verdient, zal het stofje worden afgegeven. Het gevolg is een golf van genot, zo een plezierig gevoel dat je in de toekomst het gedrag wilt herhalen.

Wetenschappelijke studies laten zien dat er onder andere een duidelijk verband bestaat tussen depressies en dopaminetekort. Te lage dopamineniveaus kunnen daarbij volgende problemen veroorzaken: vermoeidheid, slapeloosheid en slaapstoornissen, angst, gebrek aan motivatie en gevoelens van schuld en hopeloosheid.

Het is dus belangrijk om het dopamine-gehalte in de hersenen op peil te houden, wil je je goed in je vel voelen en een Blue Monday bestrijden. Maar hoe doe je dat nu? Tabak, drugs, alcohol, cafeïne en suiker staan gekend als snelle pick-me-ups van dopamine, maar werken niet langdurig en zijn ongezond. Dit zijn enkele betere manieren om de aanmaak van dopamine te stimuleren:

  1. Eet tyrosinerijke voeding. Tyrosine is een aminozuur dat dienst doet als voorloper van dopamine, noradrenaline en epinefrine. Voorbeelden van voeding met veel tyrosine zijn: scharreleieren, noten en zaden, bonen en peulvruchten, biologische zuivelproducten en chocolade.
  2. Zorg voor voldoende slaap. Wil je je goed in je vel voelen dan is het belangrijk om voldoende slaap te hebben. Slaap helpt de hersenen om de productie van dopamine te reguleren.
  3. Wees lichamelijk actief. Sport verhoogt het calciumgehalte in je bloed wat de dopamineproductie stimuleert. Ook seksuele activiteiten verhogen de dopamine-aanmaak.
  4. Beoefen mindfulness en wees vriendelijk naar anderen toe. Studies hebben aangetoond dat het beoefenen van mindfulness, meditatie en yoga kan helpen om het dopamineniveau te verhogen. Maar ook prettige ervaringen helpen. Daarom is het niet meer dan logisch om eens wat extra vriendelijk te zijn om je feelgood-hormoon weer op peil te krijgen. Goed doen, doet goed!
/

Comfort food

Regelmatig eten voorkomt een dip in je dopamine niveau. Maar draai of keer het zoals je wilt, soms hebben we gewoon nood aan comfort food. Geen nood. De volgende recepten zitten boordevol voedingsmiddelen die de aanmaak van dopamine stimuleren en binnen de categorie comfort food vallen.

Fish and chips

Fish and Chips

Unsplash

Vis is rijk aan essentiële vetzuren en omega-3, ideaal voor het stimuleren van dopamine in het lichaam. Frituur het, voeg er frietjes met verse tartaar aan toe en je hebt het ideale comfort food. Zo maak je het:

 

Ingrediënten 4 personen:

  • 1 leng vis
  • 3 el bloem
  • 2 el water
  • 1 kilogram aardappelen
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 1 el mosterd
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 1 el kappertjes
  • 1 el fijngesneden zure augurken
  • 0,5 fijngehakte ui
  • 1 el gehakte peterselie
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Om de vis te kuisen: Knip de vinnen van de leng en snijd de kop eraf. Fileer de vis tot op de graat. Verwijder de zijgraatjes en haal het vel eraf. Spoel de vis af onder koud stromend water. Versnijd in stukjes van ca. 3 cm en kruid met peper en zout. Al kan je natuurlijk ook een reeds gekuisd stuk vis in de supermarkt kopen.
  2. Schil de aardappelen en snijd er frietjes van. Spoel kort onder koud stromend water en dep droog op een keukenhanddoek. Bak de frieten een eerste keer ca. 5 minuten voor op 160°C. Laat afkoelen en bak ze een tweede keer op 175°C.
  3. Voor de tartaarsaus: Kook het ei ca. 10 minuten in gezouten water. Mix de eigelen, mosterd en zonnebloemolie tot mayonaise. Breng op smaak met peper en zout en roer er de rest van de ingrediënten door. Pel het ei, hak het in stukjes en schep door de mayonaise.
  4. Roer de bloem met het water tot een glad papje. Haal de visstukjes erdoor en frituur ze goudbruin op 170°C. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Dit recept is afkomstig van Njam TV.

/

Chocolademousse met eiwit

Chocolademousse

Unsplash

Chocolade is wellicht een van de bekendste voedingsmiddelen die je humeur kunnen verbeteren. We kunnen je verzekeren dat dit recept je instant beter doet voelen.

 

 

 

 

Ingrediënten 4 personen:

Bereidingswijze:

  1. Hak de chocolade fijn. Laat de chocolade in ca. 5 min. au bain-marie smelten in een kom boven een pan kokend water. Roer af en toe. Neem de kom van de pan.
  2. Splits de eieren. Klop het eiwit met de helft van de suiker met een mixer ca. 5 min. totdat het glanzende stijve pieken vormt. Doe de slagroom in een ruime kom en klop in ca. 3 min. stijf.
  3. Klop de eidooiers los met een garde. Roer de rest van de suiker erdoor.
  4. Roer de gesmolten chocolade door het eidooier-suikermengsel. Spatel het door de slagroom. Spatel het eiwit snel en luchtig in delen door het chocolademengsel.
  5. Schep de chocolademousse in glazen, potjes of coupes, dek af met vershoudfolie en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Dit recept is afkomstig van Albert Heijn.

Lees meer Marie Claire op: Soul reading: onze redactrice liet haar ziel lezen, Wel vetten, geen koolhydraten: dit wil je weten over het ketodieet en Met deze 9 tips hou jij Veganuary vol.

Tags: Blue monday, Dopamine.