Uitgetest: is een MicroFarm de toekomst van ons eten?
© Pers

Uitgetest: is een MicroFarm de toekomst van ons eten?

Door Enya Torrez
Leestijd: 3 min

Mother is een Belgische start-up met als doel iedereen duurzamer en zelfvoorzienend te doen leven. Hoe? Aan de hand van een MicroFarm. Micro-wat? Wij zochten het voor jou uit.

/

MicroFarm

Voor velen is het hebben van een MicroFarm een heel nieuw gegeven, in de Verenigde Staten is het booming business. Wat is het nu eigenlijk? Om te beginnen is het kweken van je eigen groenten niet voor iedereen even evident. Denk maar aan bewoners van appartementen of studio’s, dit is een grote groep mensen die niet de plaats en het zonlicht hebben om eigen voedsel te kweken. Daarom ontwikkelde de Belgische start-up Mother een groeilamp die het zonlicht zo goed mogelijk nabootst. Allemaal goed en wel zo’n groeilamp natuurlijk, maar dan heb je nog steeds niet al de juiste middelen om zaadjes te planten. Enter de MicroFarm.

Een MicroFarm bestaat uit een groeilamp, twee trays en een modulair systeem waarin dit alles wordt opgebouwd. Dankzij dit concept kan je microgroenten kweken eender waar in je woning. Microgroenten zijn scheutjes met een groen of gekleurd blad die vol vitaminen en nutriënten zitten die bijdragen aan een gezond en gebalanceerd dieet. Zo heeft een micro-broccoli tot 40 keer meer vitaminen dan een volgroeide. In het zaadje zitten namelijk alle positieve middelen om je groenten zo groot mogelijk te maken, door ze als microgroente te eten zit al het goede nog steeds in het zaad. In het groeiproces van een plant gaan veel nutriënten verloren, daarom bevat een microgroenten des te meer vitamines. Bovendien ben je 100% zeker dat er geen pesticiden worden gebruikt en wordt er niet aan onnodig transport gedaan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mother Self Sufficient Living (@mother.life.official) op

/

Dag 1: groeimodule voorbereiden

Een MicroFarm klinkt niet alleen veel belovend maar ook nog eens heel leuk. Doet het alles wat het belooft? Wij testen het voor je uit. Om te beginnen moet je de groeimodule voorbereiden en in elkaar steken. Lukt het je thuis om Ikea kasten te bouwen, dan moet dit zeker lukken. Het pakket is heel overzichtelijk, bevat al het nodige materiaal en op enkele minuten tijd staat je microfarm recht.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mother Self Sufficient Living (@mother.life.official) op

Dries, de oprichter van Mother, is een productontwerper van opleiding. Hij besteedt veel aandacht aan design en dat is te zien. De groeimodules zijn strak, eenvoudig op te bouwen en staan leuk in het interieur. Om het werken met de MicroFarm zo duurzaam mogelijk te maken werd het vervaardigd uit 100% gerecycleerd aluminium en vervolgs geanodiseerd, het ziet eruit als verf maar gaat een leven mee. De ledlampen van de groeilamp gaan bij normaal gebruik zo’n 8 tot 10 jaar mee, gelukkig kan je deze wanneer nodig aan aankoopprijs bestellen zonder op kosten te worden gejaagd.

Na het opzetten van de MicroFarm is het tijd voor het zaaien van onze eerste microgroenten. De instructies luiden als volgt: Doe water en een stuk keukenpapier in je tray, strooi er wat zaadjes overheen en leg het tweede bakje erop. Makkelijk toch? Nu moeten we zeggen, de controlefreak in ons had nood aan duidelijke hoeveelheden. Hoeveel milliliter water moeten wij gebruiken? Is dit te veel of net te weinig? Dit zijn wel veel zaadjes, of niet? Na heel veel twijfel besloten we het er gewoon op te wagen en het dag per dag te bekijken.

/

Dag 2 & 3: Ontkiemen van de microgroenten

Om de microgroenten te doen ontkiemen is het belangrijk dat de zaadjes denken dat ze ondergronds zitten. Dit doe je door de tweede tray bovenop de zaadjes te leggen. Een van de leukere fases van het farmen is toch wel deze, vinden wij. Na 24 uur zie je jouw zaadjes werkelijk groeien, mits eens stiekem spieken tussen de trays. Het is tijdens deze dagen dat je jezelf een echte nieuwe (stads)boer(in) voelt. Zelfvoorzienend groentjes kweken? Wij kunnen dat! Of dat dachten we toen toch…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mother Self Sufficient Living (@mother.life.official) op

/

Dag 4 tot einde: Mogen wij dan nu oogsten?

De euforie die we voelde tijdens het ontkiemen van de zaadjes vervaagde al snel. Als beginner is het niet aangeraden om twee verschillende groentes te zaaien, geloof ons. Aan de start van het groeiroces ben je optimistisch en denk je: hoe moeilijk kan het nu werkelijk zijn? Wel… Best moeilijk. De erwtenzaadjes moesten, zo bleek, langer ontkiemen dan de waterkers. Paniek! Wat nu gedaan? Dan maar de bovenste tray dwars leggen en duimen op een goede afloop.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mother Self Sufficient Living (@mother.life.official) op

Een ding is zeker, als je even de kluts kwijt bent, gebruik dan de Mother App. Deze app is een leidraad voor je microgroenten waar je elke dag je vordering kan vastleggen, een handig stappenplan vindt en indien nodig een helpdesk kan contacteren. Wat je niet moet doen is koppig zoals ons je ding blijven doen en hopen dat het wel goed komt. Het resultaat? Een mislukte oogst. Eigen schuld, maar volgende keer beter. Wij geven alvast niet op.

Lees meer Marie Claire op: Bekijk Gent eens door de ogen van bekende locals, 7 tips om voedselverspilling tegen te gaan en Onze 6 favoriete Netflix-series om in oktober te bingewatchen.

Tags: Duurzaam leven, Microfarming, Mother, Start-up.