Raquel de Araujo Almeida
- 8 April 1987, Porto, Portugal;
- woont in België;
- opleidingen: Economie aan de Universiteit van Porto, specialisatiejaar Finance aan het CFA Institute + MBA aan het INSEAD;
- haar opleidingen betaalde ze allemaal zelf;
- verliet Portugal om haar grote liefde te volgen naar België;
- verloor haar mama (haar grootste steun in alles) 6 maanden na het verlaten van Portugal;
- grote droom: ze gelooft dat educatie een belangrijk gegeven is voor wereldvrede, ze hoopt ooit mee te kunnen werken aan een revolutie in het onderwijs;
- levensmotto: ‘Fortune favors the bold‘: je moet soms eens risico’s durven nemen en als je het niet probeert, zal je nooit weten of je zal slagen;
- werkervaring: Sales voor een Portugese makelaar, Management Consulting bij McKinsey & Company;
- 2019: Business Strategy Manager bij Deliveroo Belgium
<<Lees ook – Woman to watch: Sandra Swinnen>>
Why a power woman
Waarom kozen we deze week voor Raquel de Araujo Almeida? Heel eenvoudig… Een doorzetter, een levensgenieter, maar vooral een ambitieuze vrouw.
Op persoonlijk vlak ging het voor Raquel niet zonder enige slag of stoot. Haar ouders gingen uit elkaar wanneer ze drie jaar was én ze werd grotendeels opgevoed door haar moeder. Ze steunde Raquel altijd in haar beslissingen en avonturen, zoals haar baan opzeggen voor een MBA, … Ook de stap om Portugal te verlaten om met haar echtgenoot in België te komen wonen. Helaas stierf ze plotseling 6 maanden nadat Raquel naar België verhuisde. Dit blijft tot op de dag van vandaag haar grootste strijd, maar het geeft haar tegelijk ook een grote kracht. Waar ze op de dag van vandaag staat, heeft ze ook grotendeels te danken aan haar moeder.
Impulsieve beslissingen zoals mijn job opzeggen voor een MBA in het buitenland of van de ene op de andere dag naar België te verhuizen zorgen ervoor dat ik gemotiveerd en geprikkeld blijf. – Raquel
Deliveroo
Wat trok haar aan om vorig jaar aan de slag te gaan bij Deliveroo? De balans tussen vrouwen en mannen, zowel op managementniveau als bij junior posities. Iets wat op haar vorige job in consulting minder voor de hand liggend was. Dit was voor haar een mannenwereld waar het moeilijk werd om vol te houden door een zeer hoge druk. Kennis en anciënniteit zijn belangrijk in deze sector, wat het niet eenvoudig maakt om serieus genomen te worden als jongeling én als meisje. Deliveroo is toegewijd en gaat in tegen genderstereotypen: ‘Human Resources‘ wordt geleid door een mannelijk team en ‘Operations‘ door een vrouwelijk team.
Als foodlover mag ze nu de rechterhand zijn van de country manager van Deliveroo België. Op haar agenda? Van projecten organiseren tot financiën. De perfecte uitdaging naar waar ze op zoek was!
Deliveroo x Covid-19
Op restaurant gaan is al enkele weken niet meer mogelijk, maar koerierdiensten blijven draaien. Dit vormde een grote uitdaging voor Raquel en haar team. De corona crisis betekende een grote verandering in de manier waarop ze moesten werken, vooral omdat het bedrijfsmodel gebaseerd is op het feit dat restaurants open zijn.
Sinds de eerste dag van de crisis besloot Deliveroo om al hun aandacht te richten op restaurants die open zijn gebleven. Hierdoor werd het belangrijk om regelmatig contact te hebben met chef-koks om te begrijpen welke ondersteuning ze van Deliveroo nodig hebben.
Ook aan de veiligheid is er gedacht… Ten eerste hebben ze contactloze levering ontwikkeld om ervoor te zorgen dat iedereen veilig blijft en dat er geen contact is tussen restaurants en de riders én tussen de riders en klanten. Ook is er een fonds ontwikkeld voor het geval dat de riders niet meer kunnen werken, waardoor ze een vervangend inkomen krijgen. Raquels rol is vooral om de juiste inzichten aan het team te geven op basis van data-analyse en aanbevelingen te geven over de prioriteren.
Op deze manier steekt Deliveroo de horeca-industrie een hart onder de riem!
Ohja, happy birthday girl!
Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Woman to watch: Carolina Pizzutilo