Toen de menstruatiecup enkele jaren geleden zijn intrede deed, was iedereen meteen enthousiast over de positieve gevolgen voor het milieu. Je kan de menstruatiecup blijven gebruiken, het volstaat om de cup te legen en schoon te maken na elke menstruatie. Maar ook de menstruatiecup bleek niet zonder gevaren. Hij zou het risico op Toxisch Shock Syndroom en intieme infecties verhogen, dus gingen we op zoek naar een alternatief.
Geen sinecure
Het vinden van het juiste (en gezonde!) hulpmiddel voor maandelijkse bloedingen blijkt geen gemakkelijke opdracht. Tampons zijn geen aanrader. Niet alleen kunnen ze TSS veroorzaken, er worden chemische stoffen gebruikt om tampons wit te maken en die wil je liever niet in je lichaam.
Onlangs werden die dioxines als mogelijk kankerverwekkend bestempeld door de Wereldgezondheidsorganisatie en ze zouden mogelijk ook een vruchtbaarheidsrisico vormen. Een belangrijk punt om bij stil te staan, zeker omdat het meer dan de helft van de wereldbevolking aangaat.
Maar tampons zijn niet de enige boosdoeners. In maandverbanden van het merk Always zouden onlangs insecticiden teruggevonden zijn. Ja, je leest het goed: insecticiden. Niet direct een middel dat je spontaan in de buurt van je vagina zou laten komen. En toch doen we het in al onze onwetendheid blijkbaar elke maand gedurende een paar dagen.
Eureka
Maar een gewaarschuwd vrouw is er twee waard en dus gingen we op zoek naar een alternatief. Zo ontdekten we dat er sinds kort enkele bedrijven bestaan, waaronder Thinx, die een speciale, wasbare en dus herbruikbare onderbroek hebben ontwikkeld die vrouwen kunnen dragen tijdens hun menstruatie.
De onderbroek bestaat uit revolutionaire laagjes die elk een functie hebben. De binnenste laag heeft een antibacteriële werking en zorgt ervoor dat het bloed doorgesluisd wordt naar de buitenlagen. Die zorgen er op hun beurt voor dat het bloed wordt opgeslagen en niet verder lekt.
Er bestaan verschillende soorten broekjes, afgesteld op hoe zwaar je menstruatie is op dat moment. De speciale onderbroek kan het equivalent van twee tampons absorberen, afhankelijk van het type broekje dat je kiest.
Het systeem is natuurlijk wat beperkend, omdat je na elk gebruik de onderbroek moet wisselen. Toch zouden twee broekjes voldoende moeten zijn om af te wisselen en de extra organisatie die daarbij komt kijken, vinden wij toch een minder groot nadeel dan de mogelijke gezondheidsrisico’s die de klassieke middelen met zich meebrengen.
Thinx zelf beschrijft de onderbroeken als period panties for modern women. En we kunnen niet anders dan hen gelijk geven. De onderbroeken zijn niet alleen een interessant alternatief voor de Westerse vrouw, ze kunnen ook het leven veranderen van miljoenen vrouwen wereldwijd die niet gemakkelijk toegang hebben tot hygiënische bescherming tijdens hun regels.
In landen zoals India zijn vrouwen soms verplicht om thuis te blijven tijdens hun menstruatie, omdat ze geen gebruik kunnen maken van tampons of maandverband. De producten van Thinx kunnen voor hen dus de ideale oplossing zijn.
Meer informatie over de menstruatie-onderbroeken van Thinx vind je op www.shethinx.com.