Van kebab tot kreeft: deze culinaire hotspots in Antwerpen wil je uitproberen
© Ninja

Van kebab tot kreeft: deze culinaire hotspots in Antwerpen wil je uitproberen

Leestijd: 3 min

Of je nu zin hebt in burgers, kebab of kreeft, de Antwerpse keuken blijft verrassen en vernieuwen. Ontdek de plekken die niet mogen ontbreken op je culinaire bucketlist tijdens je volgende bezoek aan de Scheldestad.

Jimmyz: de perfecte burger

Het verhaal achter de populaire smashed burgers in Antwerpen gaat over de samenwerking tussen Jules Koninckx, een chef die tevens opgeleid is als beenhouwer, en Louis Dellafaille, een getalenteerde bakker, vooral bekend om zijn pizza’s. Samen bundelden ze hun krachten om een unieke culinaire ervaring te creëren. Wat begon als een succesvolle formule voor evenementen en feesten, is nu uitgegroeid tot een vaste take-out locatie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonny loves food (@sonnylovesfood)

De burger wordt geserveerd op een speciaal sandwich-briochebroodje, gemaakt door Louis Dellafaille. Dit broodje heeft een lichte, zoete en boterachtige smaak, wat perfect combineert met het vlees. Het vlees zelf komt van de bekende slager Luc De Laet, en bestaat uit een mix van 80% rundsvlees en 20% vet, met enkel peper en zout als toevoegingen. Deze eenvoudige, maar hoogwaardige ingrediënten zorgen voor een pure en rijke smaakervaring.

Adres: Groendaalstraat 5.
Meer info vind je hier

Ninja: ambachtelijke kebab

In een tijd waarin fastfood vaak synoniem is met gemak boven kwaliteit, grijpt Ninja terug te naar de oorspronkelijke roots van de dönerkebab. Deze nieuwe hotspot tilt de traditionele kebab naar een hoger niveau door een zorgvuldige selectie van ingrediënten en een ambachtelijke bereidingswijze. Het vlees – een unieke combinatie van runds-, kalfs- en lamsvlees – wordt twee dagen gemarineerd in een exclusieve marinade van yoghurt, Himalayazout, tijm en olijfolie. Zonder kunstmatige toevoegingen of suiker, maar met een puur en rijk smaakprofiel, wordt het vlees verticaal gegrild boven een open houtvuur, gevoed door eikenhout, wat een subtiele rooksmaak toevoegt die in België uniek is.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ninja Antwerp (@ninja.antwerp)

Wat Ninja verder onderscheidt, is de combinatie van dit malse vlees met versgebakken Lavash, een traditioneel zuurdesemplatbrood uit de steenoven. De gerechten worden geserveerd met knapperige sla en frietjes gebakken in ossenvet, wat zorgt voor een authentieke en volle smaak. Daarnaast biedt het menu een reeks Turkse klassiekers zoals Iskender. Dit gerecht combineert geroosterd Turks brood met kebabvlees, tomatensaus en een romige yoghurttoets.

Ninja weet perfect een brug te slaan tussen traditie en moderniteit. Dit door gerechten aan te bieden die de zintuigen prikkelen en de authentieke smaak van de Turkse keuken naar voren brengen. De liefde voor ambacht komt in elk detail naar voren, van de bereiding van het vlees tot de frisse toetsen van de Turkse rijstpap met geraspte citroenschil als dessert. Bij Ninja draait het niet alleen om eten, maar om een culinaire beleving. Deze voert de smaakpapillen mee naar de oorsprong van de dönerkebab, zonder hierbij kwaliteit uit het oog te verliezen.

Adres: Vlaamsekaai 52.
Meer info vind je hier

Ferrier 30: een vaste waarde

Ferrier 30 is een geliefd Italiaans restaurant in Antwerpen, gelegen aan de Leopold de Waelplaats, tegenover het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Het restaurant staat bekend om zijn verfijnde Italiaanse gerechten, met een eigentijdse twist. De nadruk ligt op het gebruik van pure, hoogwaardige ingrediënten, die vaak rechtstreeks door de chefs worden geïmporteerd. Hierdoor wordt de authentieke Italiaanse smaak gewaarborgd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ferrier 30 (@ferrier30)

Ferrier 30 werkt nauw samen met lokale leveranciers om hun culinaire ervaring te verrijken. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking met de bekende Antwerpse bakker Dellafaille. Deze ontwikkelde speciaal voor het restaurant een uniek broodje. Deze broodjes zijn zo geliefd bij de klanten dat ze de bijnaam “Ferriekes” hebben gekregen. Een prachtig voorbeeld van hoe Ferrier 30 lokale smaken en vakmanschap integreert in hun menu en traditionele gerechten verrijkt met een eigentijdse twist.

Op het menu staan klassieke gerechten zoals penne all’arrabbiata en gebakken zeebaars met kappertjes en boontjes. Allemaal met zorg bereid om zowel de traditie als de innovatie van de Italiaanse keuken te weerspiegelen​. Ferrier 30 bouwde in meer dan twee decennia een sterke reputatie op en staat bekend om zijn stijlvolle, tijdloze interieur en warme sfeer. Het is een favoriete plek voor zowel romantische diners als zakelijke afspraken. Deze maand viert het intussen iconische restaurant zijn twintigste verjaardag.

Adres: Leopold de Waelplaats 30.
Meer info vind je hier

Le Pristine: Italiaanse smaken en Zeelandse roots 

In het hart van Antwerpen, in een modernistisch gebouw uit de jaren ’60, bevinden zich zowel Le Pristine Restaurant als Le Pristine Café, twee concepten van de gerenommeerde chef Sergio Herman. Beide plekken zijn een eerbetoon aan de Italiaanse keuken, met een knipoog naar de Zeeuwse roots van Sergio. Deze fusion omschrijft de chef zelf als ‘New Italian’: een vernieuwende en creatieve benadering van de Italiaanse keuken. Le Pristine Restaurant biedt een verfijnde fine dining-ervaring in een stijlvolle setting.

Het restaurant straalt levensvreugde uit, waarin de passies van Sergio voor kunst, design, mode en muziek samenkomen. Het restaurant trekt fijnproevers aan op zoek naar een culinaire ervaring op hoog niveau in een luxe, maar toegankelijke sfeer. Voor een meer informele ervaring kunnen bezoekers terecht in Le Pristine Café. Hier worden de hele dag door gerechten geserveerd in een relaxte omgeving, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Het café biedt een ontspannen sfeer met dezelfde aandacht voor service en smaakvolle gerechten​.

Adres: Lange Gasthuisstraat 13.
Meer info vind je hier

Lees ook: Shoppen in Antwerpen: deze nieuwe adresjes wil je kennen,Wereldprimeur in Antwerpen: vanaf nu laat je je masseren door AI-robot Frankie, Schoenenmerk Jonak opent tweede Belgische winkel in Antwerpen.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Adresjes, Antwerpen, Hotspots.