Zo helpt een slim maaltijdplan je om jetlag te voorkomen
© Unsplash

Zo helpt een slim maaltijdplan je om jetlag te voorkomen

Leestijd: 1 min

Een jetlag kan je vakantie of zakenreis flink in de war schoppen. Maar wat als we je vertellen dat je met een paar aanpassingen in je eetpatroon de gevolgen hiervan aanzienlijk kan beperken?

Uit een recent onderzoek van TUI onder klanten in België en Nederland blijkt dat 40% van de respondenten last heeft van jetlag, vooral tijdens de eerste dagen van hun vakantie. Wetenschappelijk onderzoek, onder andere van de Northwestern University, suggereert dat jetlag beter onder controle gehouden kan worden met een aangepast voedingsschema. Op basis van deze inzichten heeft TUI, in samenwerking met voedingsdeskundige Elly Kaldenberg en HelloFresh, het anti-jetlag plan “Meals Against Jetlag” ontwikkeld.

Wij spraken met Elly Kaldenberg, die ons uitlegde wat een jetlag precies doet met ons lichaam en waarom voeding zo’n belangrijke rol speelt bij het verminderen ervan.

Wat houdt een jetlag precies in?

Jetlag ontstaat door een verstoring van je biologische klok, die niet alleen je slaap-waakcyclus regelt, maar ook invloed heeft op je spijsvertering en stofwisseling. “Onze biologische klok, die in de hersenen zit, zorgt ervoor dat ons lichaam volgens een vast ritme functioneert”, legt Kaldenberg uit. “Overdag is je lichaam ingesteld op activiteit en een actieve spijsvertering, terwijl ’s nachts alles in rust is.”

Dit dag- en nachtritme is essentieel voor je welzijn, maar wordt verstoord als je door meerdere tijdzones reist. “Onze biologische klok past zich slechts langzaam aan nieuwe tijdzones aan. Je lichaam kan de snelheid van het vliegtuig simpelweg niet bijhouden, waardoor je interne ritme in de war raakt.”

De rol van voeding

Daarom is het slim hierop te anticiperen en je lichaam alvast voor te bereiden op de verandering die komen gaat. Wanneer je eet, heeft namelijk een grote invloed op je biologische klok. Door je maaltijden goed te timen, kan je je lichaam helpen sneller aan de nieuwe tijdzone te wennen.

Kaldenberg legt uit: “Begin thuis al met het verschuiven van je dagritme naar dat van je bestemming. Op die manier kan je lichaam zich sneller aanpassen wanneer je aankomt. Reizigers naar het oosten kunnen hun slaap- en eetschema dagelijks iets vervroegen, terwijl degenen die naar het westen reizen hun dag beter iets langer kunnen maken.” En laat dat nu precies zijn wat het ‘Meals Against Jetlag’-programma van TUI voor je doet.

Het ‘Meals Against Jetlag’-programma

Het anti-jetlagprogramma van TUI biedt een duidelijk en gebruiksvriendelijk stappenplan waarmee reizigers hun eetpatroon geleidelijk kunnen aanpassen om hun biologische klok beter af te stemmen op de tijdzone van hun bestemming. Zo biedt het plan voedingsadvies en speciale maaltijdboxen, samengesteld door HelloFresh. Deze boxen bevatten elk vijf maaltijden voor twee personen met zowel oosterse als westerse recepten, afhankelijk van je bestemming.

Het “Meals Against Jetlag”-stappenplan van TUI, inclusief een HelloFresh-maaltijdbox, chronotype-test en gedetailleerd advies voor voeding, slaap en beweging, is verkrijgbaar via tui.be voor € 28,99.

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.

Tags: Jetlag, Koken, Maaltijdbox, Reizen, Vliegtuig, Vliegtuigreizen.