Zo herken je een burn-in, de voorloper van een burn-out
© Getty Images/MCB

Zo herken je een burn-in, de voorloper van een burn-out

Leestijd: 1 min

Ben je ongemotiveerd, gestrest en breng je veel tijd door op kantoor uit angst om dossiers niet op tijd af te krijgen? Kan een klein probleem op het werk ervoor zorgen dat je in totale paniek slaat? Het zou kunnen dat je een burn-in hebt. 

/

Wat is een burn-in en wat zijn de symptomen? Wij leggen uit wat dit nog redelijk onbekende syndroom is en helpen je om deze spiraal te doorbreken die tot een burn-out kan leiden.

De definitie van een burn-in

Een burn-in kan de voorloper zijn van een burn-out. Beide syndromen zijn voornamelijk werkgerelateerd, maar er zijn meestal meer facturen die meespelen. Bij een burn-in ben je nog wel aan het werk, maar ervaar je zonder dat je het doorhebt burn-outverschijnselen. Je doet steeds langer over hetzelfde werk, je hebt meer moeite om productief te zijn, en doorgaans ben je ook abnormaal emotioneel, en zeer gevoelig en lichtgeraakt tegenover anderen.

Als je deze vicieuze cirkel niet doorbreekt, kom je in een burn-out terecht.

/

Wat veroorzaakt het?

Een burn-in ontstaat doorgaans tijdens een bijzonder stressvolle periode op het werk. Te veel dossiers af te maken, te korte deadlines, onrealistische doelstellingen te halen; je brengt dagen en nachten door op kantoor, of je denkt aan de werklast die je te wachten staat en je kan het niet aan. Je raakt gedemotiveerd en verliest beetje bij beetje het vertrouwen in jezelf. Uit angst om je job te verliezen of je collega’s teleur te stellen, negeer je de symptomen en blijf je doorgaan.

Je hebt rust nodig, maar toch ga je helemaal op in je werk. Hoe meer je werkt, hoe vermoeider je wordt, en hoe erger de situatie wordt.

Hoe voorkom je een burn-out na een burn-in?

Het is erg belangrijk om gepaste maatregelen te nemen wanneer je het gevoel hebt dat je weleens een burn-in kan hebben. Het eerste wat je moet doen om te voorkomen dat stress zich ophoopt en onbeheersbaar wordt, is vrij nemen van het werk. Als je de situatie zo snel mogelijk onder controle krijgt, voorkom je dat je toestand verergert en dat je een echte depressie of burn-out krijgt, die veel moeilijker te overwinnen is.

Lees ook: Van stress naar burn-out: zo herken je emotionele uitputting

Neem een paar dagen de tijd om weer op de been te komen en je zal het verschil merken! Vergeet ook niet dat er meer is in het leven dan werken. Ga sporten, ontmoet mensen, ga uit met vrienden en laat de beslommeringen van het werk op kantoor. Het is heel belangrijk om je professionele en je persoonlijke leven gescheiden te houden. Aarzel niet om een psycholoog te raadplegen als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aankunt.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Burn-out.